Aktywne Wpisy
Salido +1470
Minął 0 (z 73) dzień wakacji.
To już 6. edycja smutnej akcji wakacyjnego publikowania map śmiertelnych wypadków w wakacje.
Tak jak w ostatnich latach, postaram się codziennie wrzucać mapę, listę wypadków i statystyki pod tag #smiertelnewypadki (na ile pozwoli mi praca i inne obowiązki). Postaram się także porównywać liczby z tymi w poprzednim roku.
Kilka liczb z podsumowania wakacji 2023:
- W 393 wypadkach zginęły w sumie 432 osoby.
- 20.972 zatrzymanych
To już 6. edycja smutnej akcji wakacyjnego publikowania map śmiertelnych wypadków w wakacje.
Tak jak w ostatnich latach, postaram się codziennie wrzucać mapę, listę wypadków i statystyki pod tag #smiertelnewypadki (na ile pozwoli mi praca i inne obowiązki). Postaram się także porównywać liczby z tymi w poprzednim roku.
Kilka liczb z podsumowania wakacji 2023:
- W 393 wypadkach zginęły w sumie 432 osoby.
- 20.972 zatrzymanych
MokebeSenegal1488 +452
Tak więc wołam plusujących wpis https://www.wykop.pl/wpis/28027959/kolejny-ser-dojrzewa-tym-razem-cheddar-degustacja-/
Gouda została wykonana według przepisu Gavina Webbera z tej strony https://www.littlegreencheese.com/2017/01/how-to-make-cheddar-cheese.html
Ser poszedł dojrzewać 19 listopada 2017 r. i od tamtej pory nie był ruszany (poza obracaniem co 1-2 tygodnie).
Wygląd:
Przez cały okres dojrzewania ser nie odkształcił się, wosk nie pękał a pod woskiem nie widziałem żadnych niepokojących zmian. Po otwarciu ukazał się niezbyt żółty ser (jaśniejszy niż typowe sery ze sklepu) mimo dodania potrójnej (!) dawki barwnika.
Zapach:
Pierwszym badaniem zdatności do spożycia jest zapach sera, w tym przypadku nie wykryłem żadnych niepokojących zapachów, ot taki swoisty zapach sera z nutką kwaśności (co jest normalne przy świeżo otwartym serze). Po przekrojeniu poczułem ten typowy zapach sera cheddar, bardzo przyjemny aczkolwiek niezbyt nachalny, właściwego mocnego aromatu ten ser nabierze dopiero po 10-14 miesiącach dojrzewania.
Smak:
Najistotniejsza część, z początku poczułem dziwny posmak ale mógł być związany degustacją skórki zamiast wewnętrznej części sera, odkroiłem więc większy kawałek i spróbowałem wnętrza. Konsystencja bardzo kremowa, ser rozpływa się w ustach, niezbyt słony (powiedziałbym nawet że mógłby być trochę mocniej słony) i bardzo śmietankowy w smaku, znacząco różni się od sklepowych serów (które mają nachalny serowy smak i serowy aromat) tutaj od razu wyczułem ten smak i aromat typowy dla sera cheddar i już wiedziałem że się udało. Przy krojeniu ser jest kruchy ale jednocześnie trzyma się noża i nie rozpada.
Dzięki za wytrwałość, opis może niebyt profesjonalny ale starałem się oddać to co czułem.
A teraz małe rozdawnictwo. Wylosuję jedną osobę która otrzyma kawałek sera jak tylko dojdzie do mnie pakowarka próżniowa (początek czerwca powiedzmy 1 czerwca o 23:59 losowanie).
#serowarstwo #diy #homemade #gotujzwykopem
To jest niepokojące... W sensie to co sprzedają sklepy.
Bo, że barwione to wiadomo, ale skoro barwią aż tak to trochę się obawiam składu ich serów.
edit: tak teraz myślę, że mogłam napisać "skradłaś mi SERce" xD