Wpis z mikrobloga

@Trixie:

Wejdz w Wiki a zobaczysz monetę z trójzębem bitą na Rusi już w XI wieku. A podobnego symbolu do wypalania to zdaje się ktoś inny używał.
Czyli to trochę tak jakbyś szydził z polskiego salutu dwoma palcami, bo gdzie indziej jest on zarezerwowany dla skautów. To jak szydzisz czy jesteś dumny?
  • Odpowiedz
@szurszur: bo nasz salut ma historie zresztą jak wszystkie tradycje w Polsce w przeciwieństwie do Ukrainców którzy wszystko zapożyczyli lub zmyślili. i nie musimy sie niczego w nich wstydzić choćby no nie wiem jelit w herbie etc bo to wszystko dla Polaków coś znaczy nie rozumiesz tego ukrainicu.

Najpopularniejsza legenda związana z tym zwyczajem opowiada historię adiutanta, który mimo odniesionych ran, w tym kilku palców, dotarł z meldunkiem do wyższego
  • Odpowiedz
@karina-sara-wer: https://pl.wikipedia.org/wiki/Salutowanie_dwoma_palcami

tego człowieka trzeba karcić, bo jego obecność na tym portalu jest podyktowana tylko ukraińskiej i anty Polskiej Propagandzie. ewidentnie ma syndrom niższości ( ͡° ͜ʖ ͡°) i uprzedzę twoje pytanie setnie bawi mnie ból d--y "ukrainskich bojowników" na wykopie stąd i też moje odpowiedzi. w donbasie mają za małe jajeczka to sobie odbijają na wykopie produkując taśmowo "ukraiński spam". daj mi przykład czego nie
  • Odpowiedz
@karina-sara-wer: człowieku strzelasz sobie w stope, mówiąc o Lwowie który, to 700 lat był w koronie (pod Polskim panowiem nie liczę lat zaborów) a samo "założenie" według wzmianek archeologicznych było przez plemie lechickie – Lędzian. zresztą to nie ma znaczenia kto by nie założył. wybudowali go Polacy, przed wojną to była stolica kulturowa Polski po wojnie były plany przeniesienia stolicy do lwowa.ukrainicy w Lwowie to była mniejszosc 9-10% to już
  • Odpowiedz
@karina-sara-wer: mińsk to dawna litwa, a prawowitymi spadkobiercami litwy są białorusini którzy ubolewam, ale zostali totalnie zrusyfikowani. może kiedyś przyjdzie czas kiedy sie oderwą od rosji, ale biorąc pod uwage utrate nawet własnego języka wątpie. co nie zmienia faktu, że najbliżej kulturowo i podejrzewam biologicznie jesteśmy spokrewnieni z Białorusinami, ale mińsk de fakto nigdy nie był Polski. co do kalingradu to musisz zrozumieć że to ruscy wygrali wojne. my Polacy
  • Odpowiedz
@karina-sara-wer: a co do salutu to polecam temat.
http://www.werttrew.fora.pl/artykuly-warte-lub-nie-przeczytania,45/tradycja-salutowania-dwoma-palcami,1336.html

zresztą jak cie to tak mocno interesuje to powinieneś poszukać sam. ale zmartwię cie nic w tym temacie nie da sie "zeszmacić" jak to robi kolega @szurszur ale on to robi taśmowo i bez sprawdzania więc ¯\_(ツ)_/¯ i tak nie wiele osób go czyta ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ps; i uprzedzam pytanie odnośnie wcześniejszego pytania obecna
  • Odpowiedz