Wpis z mikrobloga

Cześć, wyjeżdżam do Bułgarii i mam pytanie o to jak najkorzystniej płacić kartą. Do tej pory korzystałem z kantoru Aliora (w sumie bez większych problemów) który BGN nie obsługuje (w sensie nie można mieć karty na tę walutę). W drodze do mnie jest karta Revolut, która jak widzę też BGN nie ma. Co będzie Waszym zdaniem lepszym rozwiązaniem:

1. Płatności aliorową kartą USD - gdzieś zdaje się czytałem, że lepiej tak płacić niż kartą w PLN w przypadku walut gdzie nie ma kart aliora
2. PLN na koncie revolut i płatności w BGN - czy dobrze rozumiem, że revolut to sobie i tak przeliczy po bieżącym korzystnym kursie? Czy po prostu nie będzie możliwości zapłaty?

#revolut #aliorkantor #aliorbank
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

PLN na koncie revolut i płatności w BGN - czy dobrze rozumiem, że revolut to sobie i tak przeliczy po bieżącym korzystnym kursie? Czy po prostu nie będzie możliwości zapłaty?

@blindmarten: To bym proponował. Ostatnio płaciłem testowo w GEL mając same PLN i przeliczył po ok kursie.
I wypłacić trochę gotówki na miejscu.
  • Odpowiedz
@barciu: Tak, już po wyjeździe. Płaciłem revolutem bez żadnych problemów, kurs b. dobry. Wziąłem EUR z zaskórniaków i wymieniłem na gotówkę w lokalnym banku więc z bankomatów nie korzystałem.
  • Odpowiedz