Wpis z mikrobloga

Uff, skończyłem artykuł o wentylacji :)

https://www.wykop.pl/link/4318303/wentylacja-co-wybrac-wentylacje-grawitacyjna-hybrydowa-czy-mechaniczna/ - pomożecie wykopać?

Dopisałem jeszcze trochę na temat okapu w kuchni oraz gruntowym wymienniku ciepła. Dodatkowo poradziłem, żeby przy wentylacji mechanicznej dać wyciąg w szafce na buty i przy koszu na śmieci :)

A z artykułu dowiesz się:

- Dlaczego wentylacja jest tak ważna?
- Jak działa wentylacja grawitacyjna, mechaniczna i hybrydowa?
- Jakie są koszty?
- Czy rekuperacja się zwraca i jak to policzyć?
- Na co zwracać uwagę przy wentylacji mechanicznej (zamrażanie wymiennika, hałas..)
- O co chodzi z GWC i OZC :)

A w opracowaniu mam coś ekstra - przejrzałem 10000 postów na przeróżnych forach w ciągu kilku ostatnich miesięcy napisanych przez osoby, które już się wybudowały i notowałem co by zmienili, gdyby budowali się drugi raz.

Wypowiedzi były przeróżne i dotyczyły zarówno wybranego projektu, współpracy z wykonawcami, urządzania ogrodu, jak i błędów powodowanych podczas prac. Spisałem te, które pojawiały się najczęściej, a teraz wszystko segreguję, redaguję i dzielę na różne kategorie. Obserwujcie tag :)

#budujzchaferem

#budujzwykopem #budowadomu #dom #wentylacja #gruparatowaniapoziomu
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chafer: fajny artykuł
zwracam uwagę na jeden detal w tekście, który mnie ukłuł w oczy

To może dość znacznie wpłynąć na wysokość rachunków

powinno być albo:
dość
  • Odpowiedz
@chafer: Przeczytam później dokładnie, ale tak na teraz: Rekuperację w domu możemy zrobić taniej niż kilkanaście tysięcy, kwestia tylko czy to co za tę cenę kupimy spełni nasze oczekiwania co do jakości itp ;)
  • Odpowiedz
@chafer:
Zapachy - nieprawda. Jakbyś miał wyciąg jak w restauracji to może. Zapachy rozchodzą się przez dyfuzję w tempie szybszym niż wentylacja mechaniczna.
Oszczędność energii - nieprawda. Zazwyczaj wentylacja mechaniczna jest mało sprawna, więc straty energii są porównywalne ze sprawną wentylacją mechaniczną.
  • Odpowiedz
@barwus: coś kosztuje tyle ile jesteś w stanie za to zapłacić. Jakość zazwyczaj jest małym procentem ceny
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Rury do wentylacji mechanicznej kosztują 6zł/mb. Na typowy dom trzeba ze 150-200m.
Kilka skrzynek rozdzielczych po kilkaset złotych. Czerpnia i wyrzutnia, jakieś
  • Odpowiedz
możesz coś kiedyś napisać o domach z prefabrykatów drewnianych i szkieletowych typu kanadyjskiego?

@Jelon7: Tak, ale najwcześniej za kilka miesięcy. Nie mam jeszcze wystarczającej wiedzy, aby na ten temat pisać.

Zapachy - nieprawda. Jakbyś miał wyciąg jak w restauracji to może. Zapachy rozchodzą się przez dyfuzję w tempie szybszym niż wentylacja
  • Odpowiedz
@chafer:
1.

Przy wentylacji mechanicznej warto zrobić jeden mały wyciąg z miejsca, gdzie stoją buty oraz z wnętrza szafki z koszem na śmieci. Pozbycie się niechcianych zapachów – bezcenne.
  • Odpowiedz
Kruwa ucięło moje wypociny.
1. Zapachu nie ograniczysz, a wepchniesz wilgotne powietrze do szafki z płyt wiórowych. Ekstra.
2.Bilans zazwyczaj jest podobny, nie ma sensu analiza ekonomiczna pod tym kątem.

Inne:
- Gwc to pomyłka, ekonomicznie bez sensu, gwc zwirowe to potencjalna bomba z opoznionym zaplonem
  • Odpowiedz
@Djelon: 1. Jakie wpychanie powietrza do szafki? Pisałem o wyciągu!

2. "Zazwyczaj" oznacza, że nierzadko jest sytuacja odwrotna. Analiza ekonomiczna ma sens.

"gwc zwirowe to potencjalna bomba z opoznionym zaplonem" -
  • Odpowiedz
@chafer:
Wyciągasz powietrze z szafki więc jednocześnie zasysasz do środka "brudne" i wilgotne.

Widać że nie masz pojęcia o podstawach fizycznych tego przedsięwzięcia.
50% wilgotności przy -18°C to 0,46g wody na 1m3.
Optymalne 50% wilgotności przy 21°
  • Odpowiedz
Widać że nie masz pojęcia o podstawach fizycznych tego przedsięwzięcia.

@Djelon: Robisz mały wyciąg w szafce. Jego zadaniem nie jest wentylowanie pomieszczenia. To rozwiązanie działa i jest z powodzeniem używane w wielu domach.

- pozbycie się wilgoci - czyli
  • Odpowiedz