Aktywne Wpisy
jakis_login +274
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
RitmoXL +98
#kiciochpyta #pytaniedoeksperta #rower
@lurker: są* ( ͡° ʖ̯ ͡°)(╯︵╰,)( ͡° ʖ̯ ͡°)ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
I uściślając: prędkość projektowa DDR to minimum 30 km/h. I właśnie te projektowe 30 jest podstawą do wyznaczania optymalnego promienia łuków drogi równego 20m.
Prędkość dopuszczalna na DDR, CPR, pasach, kontrapasach itd zależy od oznakowania.
Ale są sytuacje bardziej skomplikowane, kiedy na prędkość projektową danej DDR można się hipotetycznie powołać w sądzie, np. w przypadku kolizji, wypadku z pędzącym rowerzystą lub nieprzyjęcia mandatu za niekorzystanie z wytyczonej DDR, jeśli udowodnimy naszą prędkość >30 km/h i powołamy się na swoje bezpieczeństwo.
Pamiętam, że gdzieś o tym czytałem i byłem pewien, że jest to w rozporządzeniu, jednak okazuje się, że minimalną prędkość projektową znajduję jedynie w wytycznych do projektowania i dobrych praktykach, które nie są umocowane prawnie i bazują na rozwiązaniach chyba holenderskich.
W rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie nie
Linków do orzecznictwa nie mam, teoretyzowałem tylko. Istnieje masa wytycznych mówiących o tych 30 km/h, więc osoba biegła w prawie zapewne dotarłaby do źródła, dlaczego przyjęto akurat taką wartość. Jeśli wynika ona wyłącznie z przyjętej praktyki, wówczas potwierdzi to biegły z dziedziny drogownictwa lub projektowania lub ekspertyza z GDDKiA.
No więc, minimalne 30 projektowe bierze się z wzorcowego holenderskiego podręcznika, i w Polsce jest ujmowane w wytycznych projektowych, tak jak pisałem wcześniej min. do ustalania wartości łuków.
Natomiast zachowywałbym bardzo dużą ostrożność jeśli chodzi o powoływanie się na wartości projektowe w sprawach o wykroczenia. Na podstawie tego można