Wpis z mikrobloga

#historia
Jakiś czas temu była dyskusja o tym ,że najlepiej dla bezpieczeństwa Europy byłoby gdyby Niemcy zostały na nowo podzielone na małe państewka, albo w ogóle rozebrane i podzielone w myśl krajów ościennych. Nie wiem czy wiecie, ale ta ostatnia opcja miała swoje lobby w ostatniej fazie rozwoju IIWŚ(w USA). Oto tzw. Plan Kaufmana. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://en.wikipedia.org/wiki/Germany_Must_Perish!
kryniow - #historia
Jakiś czas temu była dyskusja o tym ,że najlepiej dla bezpieczeń...

źródło: comment_uj1PbTYxcEEjs1zTdjYf0G6SsDNk4j5h.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kryniow: Już widzę jak Polacy oddają Cieszyn gdzie o Zaolzie chcieli się bić nawet komuniści i Białystok a biorą sobie Drezno z odciętymi przez granice państwowe drogami zaopatrzeniowymi na wschód i milionami Niemców xd

Śmieszni są ci amerykanie czy brytyjczycy którzy kreślą granice (czy tu Europy, czy Afryki, Bliskiego Wschodu) nie mając zielonego pojęcia o tym jak wygląda struktura narodowa w danym miejscu czy stosunki społeczno-gospodarcze.
  • Odpowiedz
@AndrusZgc:
Akurat Śląsk na tej mapce to jakiś żart, również granica na wschodzie jest popierniczona, ale zamysł postu jest by spojrzeć na podział Niemiec i to że były rozważane takie propozycje. Według mnie, rozbiór Niemiec doprowadziłby do jeszcze większej katastrofy i kolejnej wojny(gdzie w ogóle by przesiedlić tych Niemców) no ,ale po przysłowiowej dupie powinni dostać. W sensie,Polska powinna być pociągnięta dalej na zachód aż do Berlina,Czesi oraz Austriacy powinni
  • Odpowiedz
@kryniow: Zgadzam się w zupełności, że granice po wojnie powinny wyglądać zupełnie inaczej. Według mnie idealnie byłoby jakby poprowadzono granice na zachodzie z całymi Łużycami po stronie Polski (czego domagali się sami Łużyczanie i Domowina) oraz jak piszesz po Berlin i z całym Pomorzem a najlepiej całą Meklemburgią po Lubekę i Wargię do Polski połączone z przymusowym przesiedleniem na te tereny Polaków z Zagłębia Ruhry oraz Polaków z armii na
  • Odpowiedz
@AndrusZgc:
Dokładnie to miałem na myśli co piszesz odnośnie pociągnięcia polskich granic na zachód. Naprawdę, wystarczyłoby urwać pare strategicznych terenów i na zawsze skończyły by się problemy niemiecko-rosyjskich intryg. O federacji nie słyszałem, dzięki za info.
  • Odpowiedz