Wpis z mikrobloga

Lojezu coz za dialog rodzinny dzisiaj mi sie wywiazal
-Hej dqdq1, wezmiemy Twojego dzieciora do kosciola, dziecko powinno poznawać inne punkty widzenia!
-Ok ale ja poxniej bede mogl waszym dzieciom przez godzine mowic o tym ze boga nie ma.
-(jaksmieszfejs)

xD
#bekazkatoli #ateizm #religia
  • 90
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ShooleR: Kilka przykładów:
Święty Augustyn V w. - pierwszy usystematyzowany program studiów
Jan Filopon V-VI w. - opisanie naukowych metod badawczych,
Sisebut z Hiszpanii, Wittelon z Legnicy, Galileusz, Kopernik - baza naszej wiedzy o kosmosie
Beda Czcigodny VII - VIII w. - sferyczność ziemi
Jan Buridan XV w. -
  • Odpowiedz
@Jacket Niesamowite biorąc pod uwagę całą historię nauki i fakt, że 90% jej najwybitniejszych przedstawicieli to zadeklarowani ateiści albo agnostycy (wiekszosc)
  • Odpowiedz
@ShooleR: To nie ma nic wspólnego z twoim poprzednim komentarzem. Pisałeś, że kościół nie ma nic wspólnego z nauką. Obaliłem. Nie odwracaj kota ogonem. Fakt, większość współczesnych przedstawicieli świata nauki ma odmienne zdanie o wierze, niż ich naukowi poprzednicy, ale nigdzie nie napisałem, że tak nie jest.
  • Odpowiedz
@ShooleR: Po czym sądzisz, że nie poznałem? Potrzebuję jakiś specjalnych kwalifikacji, żeby z tobą rozmawiać? W jaki sposób wiara (rozumiem, że katolicka) przeczy nauce? Biblia obala prawa matematyk i fizyki?
  • Odpowiedz
@dqdq1: Jeżeli przez cud rozumiemy zjawisko niezwykle mało prawdopodobne, to zdarzenie może być jednocześnie cudem i czymś zgodnym z naturą istnienia. Ludzie wierzący nie są irracjonalni ale w religijnej sferze wierzą w niezwykle mało prawdopodobne zdarzenia, zgodnie z naturą, ale niewytłumaczalne obecną nauką.
  • Odpowiedz
@Jacket: nieprawdopodobne a nie niezwykle mało prawdopodobne. Słowo nadprzyrodzony Ci coś mówi? Wygrana w totka jest niezwykle mało prawdopodobna a nie niemożliwa.
  • Odpowiedz
@dqdq1: Tak, znam takie trudne słowa. Schodzimy teraz do semantyki i nazewnictwa. Jeżeli zjawisko wygląda na nieprawdopodobne i "nadprzyrodzone" nie oznacza to, że nie jest ono zgodne z naturą. Zmartwychwstanie człowieka, na przykład, nie może być w chwili obecnej udowodnione, co sprawia że możemy użyć powyższych epitetów. Możemy powiedzieć, że z punktu widzienia obecnej nauki, nie jest to możliwe, co nie udowadnia jednak, że nie jest to możliwe w ogóle,
  • Odpowiedz
@dqdq1: Powtarzam. Zjawisko, którego nauka nie jest w stanie wyjaśnić nie przeczy prawom nauki, jeżeli to masz na myśli. Nauka nie jest w stanie jednoznacznie wyjaśnić do czego służy człowiekowi sen, a jednak takie zjawisko istnieje i jest dosyć powszechne. Chodzenie po wodzie to przypadek ekstremalny, bo nie słyszałem żadnych tez próbujących wytłumaczyć to zjawisko, jedynie dowód obserwacyjny opisany w Nowym Testamencie. Brak dowodu na jakąkolwiek tezę nie oznacza, że
  • Odpowiedz
Nauka nie jest w stanie jednoznacznie wyjaśnić do czego służy człowiekowi sen,

@Jacket: nigdy sie nad tym nie zastanawialem wiec sprobuje teraz: służy oszczędzaniu energii u zwierząt z bardziej zaawansowanym układem nerwowym w okresie gdy ich budowa fizyczna ogranicza mozliwosc np. Zdobywania pozywienia. xD co do chodzenia po wodzie istnieje bardziej prawdopodobne wyjaśnienie- jest to po prostu kłamstwo.
  • Odpowiedz
@dqdq1: https://medicalxpress.com/news/2011-02-why-do-we-sleep.html
Proszę bardzo. Twoje hipotezy pokrywają się z hipotezami biologów, ale żadna z nich nie jest traktowana za pewnik. Z chodzeniem po wodzie jest trudniej, bo nie słyszałem o żadnych badaniach. Biblia stawia tezę: "Jezus chodził po wodzie". Podaje też dowód obserwacyjny. Faktycznie, możesz mieć rację, że takie zdarzenie nie miało miejsca. Rację może mieć także celnik z Kafarnaum który twierdzi, że był i widział. Nadal, nie dowodzi to,
  • Odpowiedz
@dqdq1: jestem ateista. Moje dziecko tez. Ale zanim wybrało bycie ateista przewertowalismy wiele innych religii żeby poznało punkt widzenia i tradycje i ważne elementy innych religi.

Dopiero potem kazałem jej powiedzieć czy chce wierzyć czy nie i w co konkretnie (jak by powiedziała tak)

Namawianie czy zmuszanie nie jest dobre.
  • Odpowiedz
@dqdq1: bo to ma być jej wybór a jest tylko dzieckiem wiec nie zna „innego świata innych religi” wiec chciałem żeby poznała te najbardziej znane i sama zadecydowała.

Ale jej ulubieńcem jest Albert Einstein wiec wiadomo było co wybierze. Jako młody umysł nie mogła uwierzyć w „magię” i dziwne historie z religii (wszystkich). Pozostała przy fizyce i matematyce xD
  • Odpowiedz