Aktywne Wpisy
Logan00 +384
staryalkus +96
Mam jutro 23-cię urodziny i tak je spędzę - w trasie ( ͡° ʖ̯ ͡°) ehhh może chociaż mama zadzwoni. Ta samotność po dłuższym czasie siada na banie
#przegryw #tulaczkialkusa #pracbaza
#przegryw #tulaczkialkusa #pracbaza
Nazwa ustawy: Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo przedsiębiorców oraz inne ustawy dotyczące działalności gospodarczej.
Art.24 W ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2018 r. poz. 200, 317 i 398) wprowadza się następujące zmiany:
3) w art. 20 po ust. 1b dodaje się ust. 1ba–1bc w brzmieniu:
„1ba. Za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się również przychody osiągane z działalności, o której mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. poz. ...). [czyli z działalności nierejestrowanej]
Czyli – za przychody z innych źródeł uważa się również przychody osiągnięte z działalność nierejestrowanej. Czyli działalność nierejestrowana jest przychodem z innych źródeł.
W Ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych jest bardzo jasno napisane:
Art. 5a działalności gospodarczej albo pozarolniczej działalności gospodarczej –oznacza to działalność zarobkową:
a)wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową,
b)polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż,
c)polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych
– prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z
której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art.
10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 – 9;
Ostatni fragment jasno mówi, że aby działalność była uznana za gospodarczą, jej przychody NIE SĄ zaliczane do przychów z innych źródeł. Ta sama ustawa jasno mówi, iż działalność nierejestrowana jest przychodem z innych źródeł.
Czyli - zgodnie z ustawą o podatku od osób fizycznych - działalność nierejestrowana jest działalnością gospodarczą czy nie?
Według mnie nie. Niestety jest jedna kobieta, którą dużo ludzi uważa za guru na fejsie w tej sprawie, która twierdzi, że działalność nierejestrowana jest jak najbardziej formą działalności gospodarczej i tak należy ją postrzegać w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. Help.
#urzadskarbowy #kiciochpyta #podatki
@kicioch: Źle czytasz. Guru ma rację.
– prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z
której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art.
10
To jest definicja działalność gospodarczej. Aby działalność była gospodarczą, jej przychody NIE SĄ ZALICZANE do przychodów z innych źródeł.
Działalność nierejestrowana to przychód z innych źródeł.
Jak więc działalność gospodarcza jest działalnością nierejestrowaną?
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Tylko nie wiem, o czym dyskutujemy:
skoro Prawo przedsiębiorców mówi wprost że dz. nierejestrowana nie jest dz. gospodarczą :)
Zgodnie z art. 20 1ba. Za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się również przychody osiągane z działalności, o której mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. poz. 646).
Czyli jasne stwierdzenie, że działalność nierejestrowana stanowi przychód z innych źródeł.
Zgodnie z definicją działalności gospodarczej, jeżeli
Inna, ale nie sprzeczna. Ustawa o PIT uznaje przychody z innych źródeł za niepochodzące z
Dobrze dobrze, rąbnąłem się wcześniej bo nie zauważyłem że znowelizowany 20 odnosi się do 10 ust. 1 pkt 9 :)
PS. To jakaś grupa na fb, czy post tej osoby?
@kicioch: bez przesady, to brzmi rodem z jakiś teorii spiskowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kicioch:
art. 10 ust. 9 brzmi właśnie „inne źródła” więc to jak to jest sformułowane wczesniej nie ma znaczenia