Wpis z mikrobloga

czemu tyle polakow ciśnie po swoim wlasnym kraju np tekstami typu - polaki robaki , kurde czemu tak nie szanuja swojego kraju, macie jakies wytlumaczenie takiego zachowania?
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

powinno sie za historie szanowac

@robcio007: Dlaczego? Nie mówię, że historia nie jest fajna i nie pomaga tworzyć wspólnoty, ale to tylko historia. Przeszłość. Miła (lub nie) ozdoba teraźniejszości. A o tym, czy państwu i społeczeństwu należy się szacunek, decyduje wyłącznie teraźniejszość. Mam szanować państwo, które łupie swoich obywateli i o nich nie dba, bo piąte pokolenie wstecz dzielnie walczyło na wojnie? Mam lubić zawistne, zamknięte społeczeństwo, bo Mickiewicz pisał
  • Odpowiedz
@robcio007: Bo nie są Polakami tylko tubylcami. Ludzie, którzy tak mówią nie czują związku ani z rodakami ani z krajem pochodzenia. Dobrze to opisał Ziemkiewicz i do niego Cię odsyłam. Ogólnie nam krzywdę zrobiły lata zaborów i 45 lat komunizmu, który zrobił spustoszenie w umysłach. Co do argumentów Mirków, które przytaczają o jakiś Sebkach, Karynach, Grażynach, zawiści, itd. to to wszystko jest na całym świecie. Nie ma ani kraju ani
  • Odpowiedz
@robcio007: bo chcą dzieki temu się poczuć lepsi od reszty Polaków

Trudno o bardziej dobitny przykład, że tego kraju nie ma za co szanować, skoro głównym powodem do dumy ma być historia. I to nie ta najnowsza, w którą jakiś wkład moglibyśmy mieć my lub nasze rodziny, tylko ta, której bohaterowie już nie żyją. Jeszcze żeby chociaż ta historia faktycznie była tak wspaniała, jak to się u nas przedstawia...

A jaka
  • Odpowiedz
nie wiem, najzwyczajniej nie pasuję do tego kraju i narodu. Jestem kompletnie inny od większości Polaków i uważam się za lepszego

@Aedem: był już jeden taki naród - chyba nazywali ich aryjczykami.
  • Odpowiedz
Gdzie konkretnie? Podaj przykłady?

@ediz4: Solidarność jako masowa walka całego narodu o wolną Polskę i inne "wyższe cele". II RP jako oaza bogactwa, wolności i szczęśliwości. Polska tolerancja. Powstania (i narodowe, i warszawskie), których upadek i ofiary to wina całego świata, tylko nie Polaków. Sarmacja jako złoty wiek Polski. Rozbiory jako wyłączna wina najeźdźców, a nie niewydolnego państwa i egoistycznej szlachty.

Krótko mówiąc, wszystko to, co dzisiaj jest interpretowane w
  • Odpowiedz
jaki jest sens szanowania czegoś co było losowe?

@steve__mcqueen: no właśnie niewielki, dlatego niektórzy sobie z tego żartują. A że nie chodzi o historię, to łatwo sprawdzić. Szanujesz starożytny Egipt, albo Cesarstwo Chińskie? :)
  • Odpowiedz
Rozbiory jako wyłączna wina najeźdźców, a nie niewydolnego państwa i egoistycznej szlachty

@alkan: G--------l zgwałcił dziewczynę, no ale po części sama sobie winna bo ubrała spódniczkę

A że nie chodzi o historię, to łatwo sprawdzić. Szanujesz starożytny Egipt, albo Cesarstwo Chińskie?

Chodzi o poszanowanie historii swoich przodków, bo każdy czuje do tego mniejsze lub większe przywiązanie. I tak się to uogólnia do historii "narodu"
  • Odpowiedz