Wpis z mikrobloga

@Yezdemir: Brak argumentów XD Jak na razie to ty nie podałeś żadnego sensownego. A każdy kto zna historie wie że przez kilka wieków galicja była obrazem nędzy, jako jeden z najbiedniejszych regionów w Polsce pod zaborami i to właśnie tam zachowała się piekna szlachecka mowa. XDD
  • Odpowiedz
@DeMix10: A co mają zabory do tego w ogóle? To wzięło się z jeszcze dawniejszych czasów. Ciekawe, że to największy ból d--y o to jak się mówi mają nie krakusy, a właśnie reszta Polski. I zawsze się czepiają, muszą udowadniać swoje daremne racje i wyśmiewać krakusów. Myślisz, że wyśmiewaniem cokolwiek zmienisz? Że zmienisz historię Polski? Te naleciałości się znikąd nie wzięły i każdy rozsądny człowiek to wie. A ja mam
  • Odpowiedz
@Yezdemir: Ziom jedyną osobą, która podnosi tu wrzawę jesteś ty, a podajesz takie kuriozalne argumenty, że niczym innym niż XD tego nie można skomentować. Mnie osobiście nie obchodzi jak kto mówi gdzie chce wyjść, no ale inną rzeczą jest mówienie regionalizmem, a inną naginanie pod to historii i podwyzszanie samooceny przez bzdurną idee. Ja też mam świetny ubaw jak bronisz swojej racji i jesteś święcie oburzony, że ktos ci ją
  • Odpowiedz
@DeMix10: Nie nie, ja nie podnoszę wrzawy, a po prostu odpowiadam grzecznie. ;) Jak myślisz, że jestem święcie oburzony, to sorry, ale pomyśl raz jeszcze, bo zwyczajnie dałeś się strollować, jak i reszta odpowiadających mi tutaj. Z zasady trollem nie jestem, ale w tym temacie nigdy nie przepuszczę sobie powbijania patyka w mrowisko, co jak widać zdaje egzamin, bo przyleciałeś tutaj i próbujesz mnie śmiechem zagłuszyć. Niestety, nie wystarczy sprowadzać
  • Odpowiedz
Ech, ale chodzi o to, że sformułowanie „na dworzu“ jest niepoprawne. „Na dworze” jak najbardziej, to polszczyzna wzorcowa, „na polu” również, jako regionalizm. „Na dworzu” to błędny stwór.
  • Odpowiedz
@laufer: Widać w PWN pracują potomkowie chłopstwa. :D Niestety słowniki potrafią po czasie zawierać również niepoprawne formy, które się przyjęły przez to, że ludzie są nieukami, albo jest na tyle dużo osób używających jakiegoś określenia, że narzucają dane znaczenie. Obecnie też używamy wielu określeń, które wiele lat temu były błędem. Język ewoluuje, to oczywiste, ale to wcale nie zmienia faktu skąd się takie określenia wzięły, a to jest najważniejsze w
  • Odpowiedz