Wpis z mikrobloga

#ccna #siecikomputerowe

Panowie mam problem. Zlozylem laba, zamontowalem mojego ThinkPada w stacji. Dokupilem na allegro karty sieciowe na usb (takie po 6 zl niebieskie).
Z routerami 1841, switchami 2960 i 3560 pracuja wysmienicie.
Ale jak wezme TE SAME PRZEWODY (nawet inne fabrycznie zakute). Podlacze do dowolnego portu w switchu 2950 i tej do tej karty na usv to tak jakby nie bylo obwodu. Nic sie nie dzieje.

Switche bez problemu obsluguja sie pomiedzy soba (crossowany) oraz z routerami 1841 (kazdy port).

I switche 2950 pracuja prawidlowo gdy podepne je bezposrednio do karty sieciowej w laptopie.

Uwazam ze to problem kart sieciowych na usb tylko czemu tylko na tych switchach 2950?
  • 10
@cefalotos na kablu skrosowanym dziala... dziwne.

Z karta usb dziala tylko na zkrosowanym
Na karcie zintegrowanej z plyta glowna dziala na prostym.

Karty jakies lewe.
@cefalotos tylko jakie kupic... na aliexpress sa karty na ukladzie RTL8152. Moze bylyby lepsze..

Te karty co mam to jakies dziwne. Sterowniki tylko znalazlem na stronie z krzaczkami. Sa na jakims dziwnym chipsecie.
Chyba ze mozesz cos polecic?
@sturl4ny @cefalotos Testowalem wczoraj program pingplotter pro aby nie uzywac wiele systemow wirtualnych tylko za pomoca programu generowac pakiety z konkretnego NIC ( nie tylko ICMP) Gdy podlaczylem do tej karty (to ta co nie dziala na kablu prostym switch 2950) zwykly router operatora za pomoca prostego przewodu to dzialalo. A watpie aby auto mdix on mial ( urzadzenie 3w1 typowe dla SOHO) Nie pojmuje troche tego. Moze switch 2950 przy negocjacjach
@fudzi: to totalnie w niczym nie przeszkadza wiec ez. Możesz zapiać jedynie wiresharka jak zrobisz SPAN i zobaczyć czy ta magiczna karta sieciowa nie sieje jakimś STP np.