Wpis z mikrobloga

Mirki. Uczę się na własną rękę projektowania w #solidworks na tą chwilę tylko CAD. Tutaj zmierza poje pytania. Czy ktoś z Was posiada i byłby w stanie podzielić się materiałami, jakimiś poradniami czy tez pdf książek, które Waszym zdaniem są naprawdę konkretne. Czy też polecić jakiś tytuł który warto kupić. Nie jestem ekspertem, dopiero raczkuję, są to moje początki.
#pytanie #cad #studbaza
  • 19
@Karbon315: Masz rację, dlatego trzeba się tego nauczyć. Jak wspomniałem dopiero raczkuje. Nie oceniam się pod względem tego, że jeszcze tego nie umiem. Dlatego pytam, z czego czerpać wiedzę, a na uczelni się tego nie dowiem ^^
@arrent: bardzo dobrze że się uczysz, ale koledzy też mają rację.
Ogarnij samouczek solida - jest naprawdę świetny.
Wyznacz sobie też cel, np zamodelowanie biurka.
Resztę rzeczy nauczysz się w pracy gdzie przyjdą prawdziwe problemy.
Ze swojej strony polecam Ci również naukę rysunku technicznego, jest to później bardzo upierdliwe gdy młodzi konstruktorzy przynoszą po ileś razy ten sam rysunek i wraca on ciągle czerwony ( ͡° ͜ʖ ͡°
@niewieszocb: Z rysunkiem technicznym nie ma u mnie problemu, jakieś złożenia na kartce bez problemu narysuję + wszystkie techniczne "oznaczenia": pasowania, chropowatości, naprawdę multum tego xD
@arrent: natomiast sam polecam Ci się uczyć, dzięki temu koledzy konstruktorzy nie będą musieli Ci pokazywać całkowitych podstaw, jest to zawsze ułatwienie dla nich bo wiadomo - czas, a i plus dla Ciebie bo jednak coś tam umiesz.
Podsumowując - samouczek solida jest spoko.
@niewieszocb: Niestety, do konstruktora cholernie daleka droga przedemną. Jestem na pierwszym roku studiów, a na uczelni to tylko podstawy podstaw. Jakieś rysunki, odbicia od płaszczyzny, wyciągnięcia obiektów. Politechnika śląska ^^
@arrent: Na trzecim roku będą PKMy i wtedy dostaniesz projekt i będziesz musiał go policzyć oraz narysować. I w sumie nawet lepiej jak zrobisz to w 2D w jakimś Autocadzie Mechanicalu, bo wtedy musisz trochę więcej używać mózgu ( ͡° ͜ʖ ͡°) CAD to tylko narzędzie. To samo zrobisz ołówkiem.
@arrent jak nie masz suwmiarki to kup i rysuj wszytko co masz pod ręką. Meble, sprzęt komputerowy, jakieś narzędzie, sprzęt agd, itd Skoro zaczynasz dopiero studia to masz pewnie na rysunku technicznym albo podobnym przedmiocie masę różnych rysunków części to też rysuj w domu w 3d a potem płaska. Książek multum jest na chomikuj
@arrent: rysuj jak najwięcej. Jezeli jestes na jakimś mechanicznym wydziale to Cie naucza podstaw konstrukcji. Najważniejsze to nie panikuj, rysuj jakieś stoły, krzesla, silniki, mechanizmy itd.

Koledzy wyżej uprawiają jakis dziwny gatekeeping.

Od 3 roku polecam pójść do pracy jako młody konstruktor- tam Cię naucza najwięcej i będą wiedzieli że po studiach o konstrukcji wiesz tyle co nic.

Książek do CAD3D nie ma za dużo I generalnie nie sa dobre. Na
@KuterPstragow rysowanie samochodów nie jest najlepszym pomysłem na początek, gdyż dla kogoś kto nie jest już obeznany w CAD. Zważywszy, że są tam omawiane operacje zaawansowane np. szkic 3d, gdzie sporo użytkowników ma z nim problem, a cały model samochodu jest oparty na powierzchniach.

Powierzchnie są najtrudniejszą metodą jeśli chodzi o modelowanie 3D, ale jeśli już się tego nauczysz to nie ma modelu którego byś nie narysował.

@arrent zacznij od samouczków, które