Wpis z mikrobloga

#webdev #przegryw #zalesie ##!$%@?
Mirasy, co ci programiści w #uk #!$%@?ą, to ja nie wiem.
Na weekend największy bank w UK z siedzibą w Szkocji - TSB - zaplanował aktualizację oprogramowania i przejście z czytników kart generujących kody autoryzujące transakcję biznesowe na aplikację mobilną.
Pierwsze co - to aplikacja mobilna zbiera same 1-punktowe oceny i hejt, bo wymaga maksymalnych uprawnień. Aplikacja generująca tokeny potrzebuje dostępu do SMSów, kontaktów, GPSa i zdjęć, nie mówiąc o innych uprawnieniach. Takie "usprawnienie" dla biznesu wygląda jak aplikacja szpiegująca. Chyba narusza wszelkie ramy GDPR (RODO).
Dwa - przejście na nowy system miało im zająć tylko weekend.
Wczoraj loguję się do systemu. Każdy żądanie podstrony z konta trwa około minutę. W widoku wyświetlają się szablony Angulara zanim dane się pobiorą z backendu. Wszystkie zapisane dane do przelewów zniknęły. Zniknęły wszystkie transakcje cykliczne (opłacane kredyty, płatności za czynsz, podatki, abonamenty itd.).
Dzisiaj próbuję się zalogować - konto nie istnieje w ogóle... ani personalne, ani firmowe...
Dzwonię na infolinię banku a tam od strzału odtwarzają ci wiadomość... "sorry batory, ale aktualizujemy system i zajmuje nam to dłużej niż zakładaliśmy.... dzięki za cierpilowść..."
Współczuję programistom, bo pewnie od piątku wieczór śpią na materacach w siedzibie banku i piją litry kawy...
Ktoś za to musi beknąć...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@filozof900 Jezeli to jest tak jak u nas w firmie, to testerzy wewnetrzni dostali przykaz powiedzenia "jest ok" , a odpowiedzialnosc zostala zrzucona na testy po stronie odbiorcy. A u odbiorcy nie testuja testerzy, tylko uzytkownicy, ktorzy przewaznie uzywaja i znaja tylko wycinek systemu. I jesli tacy odbiorcy klepneli, bo szeregowego sprawdzacza cisneli z gory na szybkie sprawdzenie, to tak to sie konczy. U nas roczny projekt ma przez to juz
  • Odpowiedz
@Jare_K: TSB nie ma nic wspolnego od czasu podzialu z Lloyds Group, wlascicielami sa teraz hiszpanie (Sabadell Group). Nie moglem znalezc market share ale nie jest to za duzo, strzelam ze z 5% retail bank maja, Lloyds jest zdecydowanie liderem tutaj. Ja po podziale zostalem z Lloydsem i wszystko dziala:)
  • Odpowiedz
@Jare_K: bylem na rozmowe kwalifikacyjnej do nich (software engineer) i mieli takie smieszne podejscie do mnie, ze olalem ich na starcie. Odezwali sie po czterech miesiach, gdy juz bylem w nowej firmie od 2 miesiecy, ze sorry, ale niestety musza odrzucic moja kandydature, bo wybrali wczoraj kogos innego.

Jak widac nie tylko system rekrutacji u nich szwankuje xD
  • Odpowiedz