#webdev #przegryw #zalesie #w---w Mirasy, co ci programiści w #uk o----------ą, to ja nie wiem. Na weekend największy bank w UK z siedzibą w Szkocji - TSB - zaplanował aktualizację oprogramowania i przejście z czytników kart generujących kody autoryzujące transakcję biznesowe na aplikację mobilną. Pierwsze co - to aplikacja mobilna zbiera same 1-punktowe oceny i hejt, bo wymaga maksymalnych uprawnień. Aplikacja generująca tokeny potrzebuje dostępu do SMSów, kontaktów, GPSa i zdjęć, nie mówiąc o innych uprawnieniach. Takie "usprawnienie" dla biznesu wygląda jak aplikacja szpiegująca. Chyba narusza wszelkie ramy GDPR (RODO). Dwa - przejście na nowy system miało im zająć tylko weekend. Wczoraj loguję się do systemu. Każdy żądanie podstrony z konta trwa około minutę. W widoku wyświetlają się szablony Angulara zanim dane się pobiorą z backendu. Wszystkie zapisane dane do przelewów zniknęły. Zniknęły wszystkie transakcje cykliczne (opłacane kredyty, płatności za czynsz, podatki, abonamenty itd.). Dzisiaj próbuję się zalogować - konto nie istnieje w ogóle... ani personalne, ani firmowe... Dzwonię na infolinię banku a tam od strzału odtwarzają ci wiadomość... "sorry batory, ale aktualizujemy system i zajmuje nam to dłużej niż zakładaliśmy.... dzięki za cierpilowść..." Współczuję programistom, bo pewnie od piątku wieczór śpią na materacach w siedzibie banku i piją litry kawy... Ktoś za to musi beknąć...
@Jare_K: Się ciesz, że masz dostęp do konta. Parę lat temu jak manager w RBS zatrudnił indyjską firmę do baz danych klienci nie mieli dostępu do pieniędzy przez miesiąc.
@reddevilet: niestety nie powiem ci, bo nie wiem. Lloyds TSB się rozłożył na Lloyds i TSB bodajże 2-3 lata temu. Mimo rozdzielenia banku "na pół" TSB był nadal największym na rynku... więc można sobie wyobrazić ilu "zadowolonych" klientów teraz mają...
@Jare_K: Jest to zapewne wynik typowego brytyjskiego podejścia do skomplikowanych problemów, połączony z wysokimi kompetencjami hinduskich programistów.
@Jare_K: Wow, nawet nie wiedziałem, ze TSB to taki duży bank. Myślałem, ze ze Barclays albo HSBC jest największy. Tak się kończy zatrudnianie hindusów itp. :). Ja mam konto w Nationwide i polecam ogólnie.
@dendrofag: najlepsze, że ta migracja była najpierw zaplanowana na wrzesień ubiegłego roku, ale coś im testy nie poszły. Przesunęli na styczeń. Coś znów nie wyszło. Przesunęli na koniec kwietnia... myśleli, że do 3 razy sztuka... @dnasstorm: no chyba trzeba będzie zmienić bank, bo to co o----------i...
Więcej "dobrych wieści". Ludzie, którym się udało zalogować dostają nie swoje dane... Koleś, który miał parę stówek na koncie nagle dostał do dyspozycji 35'000 funtów... Inny zrobił przelew na kilka tysiaków i kasa zniknęła wraz z rekordem transakcji a odbiorca jej nie dostał...
@Jare_K: chcialbym tylko sprostowac, ze za to nie sa odpowiedzialni programisci tylko testerzy, ktorzy dopuszczaja produkt do wydania. Programisci wprawdzie moga zrobic lipe ale po to sa testerzy i QA, zeby produkt mial rece i nogi zanim wyjdzie do produkcji. Ktos sie widocznie bal powiedziec w zarzadzie, ze produkt jeszcze nie jest gotowy i trzeba jeszcze kilka miesiecy potestowac ;)
@filozof900: testerzy badali i wyszło ok. Tutaj wina leży w migracji. Pewnie im się zachciało migrować całą bazę, od klientów, przez historię transakcji i wszelkie powiązane operacje zaplanowane/cykliczne itd. Przy milionach klientów i kilku-nastu operacjach dziennie przez ostatnie x lat to pewnie gigantyczna baza i estymacja była nieprawidłowa. Do tego skoro jedni klienci dostają dostęp do konta i historii transakcji innych klientów, to ewidentnie błąd przy migracji...
Mirasy, co ci programiści w #uk o----------ą, to ja nie wiem.
Na weekend największy bank w UK z siedzibą w Szkocji - TSB - zaplanował aktualizację oprogramowania i przejście z czytników kart generujących kody autoryzujące transakcję biznesowe na aplikację mobilną.
Pierwsze co - to aplikacja mobilna zbiera same 1-punktowe oceny i hejt, bo wymaga maksymalnych uprawnień. Aplikacja generująca tokeny potrzebuje dostępu do SMSów, kontaktów, GPSa i zdjęć, nie mówiąc o innych uprawnieniach. Takie "usprawnienie" dla biznesu wygląda jak aplikacja szpiegująca. Chyba narusza wszelkie ramy GDPR (RODO).
Dwa - przejście na nowy system miało im zająć tylko weekend.
Wczoraj loguję się do systemu. Każdy żądanie podstrony z konta trwa około minutę. W widoku wyświetlają się szablony Angulara zanim dane się pobiorą z backendu. Wszystkie zapisane dane do przelewów zniknęły. Zniknęły wszystkie transakcje cykliczne (opłacane kredyty, płatności za czynsz, podatki, abonamenty itd.).
Dzisiaj próbuję się zalogować - konto nie istnieje w ogóle... ani personalne, ani firmowe...
Dzwonię na infolinię banku a tam od strzału odtwarzają ci wiadomość... "sorry batory, ale aktualizujemy system i zajmuje nam to dłużej niż zakładaliśmy.... dzięki za cierpilowść..."
Współczuję programistom, bo pewnie od piątku wieczór śpią na materacach w siedzibie banku i piją litry kawy...
Ktoś za to musi beknąć...
Jest to zapewne wynik typowego brytyjskiego podejścia do skomplikowanych problemów, połączony z wysokimi kompetencjami hinduskich programistów.
Tak się kończy zatrudnianie hindusów itp. :). Ja mam konto w Nationwide i polecam ogólnie.
@dnasstorm: no chyba trzeba będzie zmienić bank, bo to co o----------i...
Koleś, który miał parę stówek na koncie nagle dostał do dyspozycji 35'000 funtów...
Inny zrobił przelew na kilka tysiaków i kasa zniknęła wraz z rekordem transakcji a odbiorca jej nie dostał...
EDIT: k... nie mam dostępu lol
źródło: comment_O3oXPUSFW39v9hFy69wAFbxKcfLt8usc.jpg
Pobierzźródło: comment_kZLIp4yBOFdea82h8FAxjC4xRqjLszVf.jpg
Pobierz