Wpis z mikrobloga

@PanFizyk:
1. Daj się zsiąść - będzie twaróg.
2. Dodaj łyżeczkę jogurtu i lekko podgrzej - całość się zamieni w jogrut (długo postoi).
3. Z joburtu możesz zrobić lody lub kremowy serek.
4. Kup podpuszczkę i zrób ser żółty.
5. Podgrzej i dodaj sok z cytryny - będziesz miała "słodki" twaróg (w przeciwieństwie do tego z zsiadłego mleka).
6. Po oddzieleniu sera, dostajesz serwatkę. Dobra do mycia twarzy, lepsza jako dodatek
@kluen: Po pierwsze, pasteryzowane to nie UHT. Ma wybite zaledwie dziewięćdziesiąt kilka procent bakterii :) Po drugie, zrobisz z każdego. Wystarczy trochę odpowiednich bakterii. Możesz kupić same kultury bakterii, dodać z już istniejącego produktu (zsiadłe mleko ze sklepu, wystarczy łyżeczka) lub zmieszać ze świeżym mlekiem, które posiada wszystko co trzeba.

Można też zostawić mleko i mieć nadzieję, że te "bakterie" z powietrza też się sprawdzą. Mi tam udało się zrobić zsiadłe