Wpis z mikrobloga

Moja nerwica #grammarnazi w takie dni jak ten osiąga apogeum. Uwaga! Ważna wiadomość!!!
Do LICZB nie dopisuje się KOŃCÓWEK FLEKSYJNYCH.
Mamy piątek 13, piątek trzynastego (a tak na marginesie: piątek trzynastego, ale już piątek, trzynasty kwietnia).
Nie istnieje coś takiego jak 13-go czy 13-ego. Dopisywanie końcówek fleksyjnych jest niepoprawne od 1936 roku.
Miłego dnia.
#ciekawostki #ortografia #jezykpolski
Pobierz xhxhx - Moja nerwica #grammarnazi w takie dni jak ten osiąga apogeum. Uwaga! Ważna wi...
źródło: comment_eY46R0eE0hniSs03Yk07BhMwDue4Heiz.jpg
  • 135
@xhxhx: polski jezyk jest zyebany totalnie, jest skonstruowany typowo po polacku zeby tylko utrudniac zycie i wywowylac gownoburze w merytorycznych dyskusjach bo ktos zle napisal grzegrzolka i wszystko jest nic nie wazne bo jest blad ortrograficzny.
a pieprzenie ze j. polski taki piekny i trzeba o niego dbac to sen pelen orgazmow polonistow odcietych od rzeczywistosci
Nie, nie denerwują mnie błędy, nawet ortograficzne, oprócz tego jednego (°°

@xhxhx: A mnie używanie "ów", bez umiejętności jego odmienienia. Na wykopie częste kwiatki:
- "Ów panowie"
- "Poszedłem do serwisu z ów telefonem"
- "Ów loszka się na mnie spojrzała"
I inne podobne potworki. ( ͠° °)
@Lysina:
Jeszcze raz Cię zacytuję. Pytałeś:

13 kwietnia? A nie 13. kwietnia?

więc nie, jak sugerujesz, nie wiem z jakich powodów

trzynaście kwiecień

tylko po prostu "trzynasty kwietnia" ale nie "trzynastego kwietnia". Powody podałem Ci poprzednio. Bo kropeczka po liczbie oznacza, w tym wypadku "trzynastego", a jeśli chcesz jej użyć to trzeba dodać słówko "dnia". Tak będzie poprawnie.
Wiem, że to skrót myślowy, ale błędny gramatycznie jak wile innych podobnych skrótów.
Powiem szczerze, że jestem zaskoczony faktem, że nie należy używać końcówek fleksyjnych dla liczebników. To jest tak powszechne, że jestem przekonany o tym, że tak właśnie nas uczono w szkołach (nie, nie mam stu lat). Zresztą jak widać na powyższych zdjęciach nawet nazwy ulic są często zapisywane z ... hmm błędem.