Aktywne Wpisy
Wrrronika +265
Baba ma od niedawna choupa i się cieszy
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
Ziobrysta +106
Jakoś bez echa przeszedł wrzucony choćby na mirko link: http://www.podatki.egospodarka.pl/117079,Podatek-dochodowy-Bitcoin-to-prawa-majatkowe,1,70,1.html
Interpretacja jest z 2014 roku, czyli jednak jeszcze trochę zanim PiS zaczęło rządzić. W zasadzie dotyczyła czego innego (opodatkowania), ale opierała się na tym, co teraz jest przedmiotem dyskusji. Wyraźnie zaznaczono (w tej interpretacji), że Bitcoin to prawo majątkowe, a przeniesienie własności prawa majątkowego mamy opodatkowane w naszym kraju - czyli ten słynny już PCC. Aktualny komunikat to po prostu kontynuacja linii interpretacyjnej z tamtych lat, a przecież tak bardzo wszyscy chcą niezmienności prawa, prawda?
#pis #bitcoin #kryptowaluty
@krootki: Słuchaj tu chodzi o to , że PCC to bubel w przypadku bitcoina. Rozumiem uzasadnienie PCC w przypadku kupna np samochodu ale nikt nie kupuje 1000 samochodów dziennie i je sprzedaje. Rozumiesz że są ludzie którzy mieli boty i wyliczenia mówią o milionach w podatkach.
Hejt jest o to że wiedzą że jest to bubel i podtrzymują stanowisko żeby
@Drakii: Nie zdążyli.
Dlaczego hejt nieuzasadniony? Przecież rząd PiS miał 2 i pół roku jak rządzi, żeby uregulować rynek kryptowalut, którego boom w Polsce jest od 1-2 lat.
Raz mówią, że kryptowaluty są nielegalne, ale jak zaczyna brakować kasy (najbardziej na socjal) to od nielegalnych rzeczy chcą brać absurdalne podatki.
Hejt na rząd w tej sprawie jest jak najbardziej uzasadniony, obojętnie kto teraz rządzi.
@Drakii: Interpretacja jest z końca 2014, niedługo potem stracili władzę ;)
Nie wiem, jak jest w innych krajach.
@krootki: No własnie chodzi że nie wiadomo czy to bierność czy celowe działanie , tak mówił w Davos "Mateusz Morawiecki zapowiada, że Polska zakaże bitcoina lub wprowadzi specjalne regulacje dotyczące kryptowalut. W wywiadzie dla Bloomberga premier stwierdził, że nie chce powtórki z Amber Gold."
Dla mnie to wygląda jako celowe zostawienie
I co myślisz że ludzie w Polsce przestaną zarabiać na kryptowalutach, a już tym bardziej że jakkolwiek na dużą skalę im to zaszkodzi, bo MF w Polsce rząda podatku, który nie ma cienia szansy wybronić się w sądzie ? Nie bądź śmieszny xD