Aktywne Wpisy

Gmeras +1420
Mirki i Mirabelki bardzo was proszę trzymajcie kciuki za moją różowa by wyszła bez szwanku leży od piątku na Intensywnej terapii (╯︵╰,) #chcesiewyzalic

SzubiDubiDu +422
Ogólnie komunistów strzelać prądem ale przyznaję, że przynajmniej mieli mądrych ludzi od urbanistyki i szeropojętego planowania.
Celowo budowali zakłady pracy na zadupiach aby ludzie z okolicznych zadupi mieli pracę. Tworzyli nierentowne połączenia komunikacyjne aby dowozić robotników i uczniów. PGRy, cementownie, zakłady tekstylne.
Jak budowali nowe osiedla to od razu kompleksowo przedszkole i szkoła obok, przystanek PKS, przychodnia, sklepy na granicy osiedla. Jak już robili drogę w mieście to szeroką, z zapasem. Ciul z tym,
Celowo budowali zakłady pracy na zadupiach aby ludzie z okolicznych zadupi mieli pracę. Tworzyli nierentowne połączenia komunikacyjne aby dowozić robotników i uczniów. PGRy, cementownie, zakłady tekstylne.
Jak budowali nowe osiedla to od razu kompleksowo przedszkole i szkoła obok, przystanek PKS, przychodnia, sklepy na granicy osiedla. Jak już robili drogę w mieście to szeroką, z zapasem. Ciul z tym,
źródło: 527a1e68c9495_o_original
Pobierz

To poniżej, to jest w zasadzie dokładnie to co potrzebuję, tylko z jednym wyjątkiem: directoryname zwraca całą ścieżkę dostępu do każdego elementu zaczynając od dysku, na którym się znajduje (czyli get-location, np.: d:\folder1\folder-Z), a ma nie zawierać tego, co z nawiasie, czyli np .\plik-1-z-folderu-Z.pdf (a nie d:\folder1\folder-Z\plik-1-z-folderu-Z.pdf).
Get-ChildItem -Recurse | Select-Object directoryname, basename, length, lastwritetime | Export-Csv baza.csv -Encoding utf8 -NoTypeInformation#windows #informatyka
Mamy takie pliki i foldery na dysku D:
Takie coś wykombinowałem na podstawie https://ss64.com/ps/split-path.html
foreach ($file in (get-childitem -r | select-object directory, basename)) {if ($file.directory) {split-path -leaf $file.directory}}Get-ChildItem -Recurse | %{ if ($_.directory) {split-path -leaf $_.directory} else {''}, $_.basename, $_.length, $_.lastwritetime } | Export-Csv baza.csv -Encoding utf8 -NoTypeInformationTylko o ile to pierwsze ładnie listuje same foldery tak jak chcę, o tyle to drugie już mi nie zapisuje całość poprawnie do pliku csv, tylko jakieś puste przestrzenie się w nim generują i co ileś linii jakaś liczba w cudzysłowie.
U Ciebie działa poprawnie ta druga wersja z eksportem od razu do csv?
Ja tego sam póki co nie sklecę, bo nie znam konsoli.
Dzięki za poświęcony czas i dobranoc.
https://pastebin.com/eLLx8K6y (tylko przecinki wywal przy dodawaniu danych do myObj bo mi się tam znalazły przez przypadek)
@adibor: gdy odpalę Powershella w d:\folder1\folder2\folder3, to wówczas (uwzględnię już formatowanie csv dla dwóch z czterech kolumn, które potrzebuję):
$ScriptDir = Split-Path $script:MyInvocation.MyCommand.Path$path=$scriptdir.replace("\","\")
gci -r |select @{l="directory";e={$_.directoryname -replace "$path" -replace "^\"}},basename,length,lastwritetime | Export-Csv baza.csv -Encoding utf8 -NoTypeInformation
to jak chcesz mieć całą ścieżkę, a jak tylko nazwę folderu to (na podstawie tego, co
A w drugim do kolumny BaseName trafiają zarówno nazwy folderów (gdy skanowanym elementem jest folder) jak i plików. A właśnie BaseName ma to być puste, gdy jest folder (i jego nazwa ma trafiać do BaseName). Ale tak się dzieje nawet w całkiem pierwszym przykładzie z mojego pierwszego wpisu.
Dobra,
@kaktus_z_ostrymi_kolcami: