Wpis z mikrobloga

Chcę kupić #pierwsze4kola za jakieś 6-7 tys., nie znam się na mechanice samochodowej więc dobrze by było gdybym nie musiał zbyt często googlować co się dzieje gdy co chwilę coś przestanie działać. Cel: dojazdy do pracy kilka km, możliwe że raz/kilka razy na tydzień jakaś trasa 20km i może raz na miesiąc jakieś 200km, w sumie myślę bardziej o dieslu, kupna benzyny z gazem się trochę obawiam w tym budżecie a sama benzyna to chyba żeby było ekonomicznie musiałoby być mało dynamicznie (?). Na prędkości max. mi nie zależy ale chciałbym móc bez strachu o brak mocy wyprzedzić czasami.

I pytanie jest następujące: co od razu na starcie skreślić w tym budżecie, żeby się potem nie w------ć i co byście polecili?
#auto #samochody #motoryzacja
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piezometr:
Golf 4/Polo, Audi A3, Seat Leon/Ibiza, Skoda Fabia albo 1.6 benzyna albo 1.9TDi.
Do tego takie autka jak Peugot 206, Opel Corsa/Astra.

Ogólnie wybór całkiem spory, szukaj jednak patrząc na stan auta a nie markę przy tej cenie
  • Odpowiedz
@lossiemkos89: @kws71: corolla e12 fajna, tylko w tym budżecie jaki rocznik i silnik nie będzie ulepem? Żebym pojeździł z 2 lata chociaż bez nerwów :)

@Trique: A jeszcze pytanka dwa:
1. audi a3 vs a4b5?
2. seat leon I vs seat ibiza III (chyba ta wersja jest możliwa w takim budżecie?)
  • Odpowiedz
@piezometr: przy takiej kwocie to bierz cokolwiek co będzie w dobrym stanie czyli z ważnym przeglądem, OC, niezbyt mocno przeżarte rdzą, hamuje, skręca, nie cieknie, odpala i jeździ, jak jeszcze będzie mieć jakieś lepsze opony z tej dekady to wypas.
  • Odpowiedz
@piezometr:
Leon 1 vs Ibiza 3 lub A3 vs A4 B5 to już Twój wybór, patrz bardziej na stan auta niż na marki.
Możesz sobie jeszcze sprawdzić Hondy Civic w okolicy, może coś się trafi nie przerobionego na tjuningowóz.
  • Odpowiedz