Wpis z mikrobloga

Mirasy, jaka wygodna klawiatura do windowsa do programowania, pisania, rzadziej grania (nie potrzebuję 1ms delaya, chyba).

Powinna być WYGODNA, mechaniczna, bezprzewodowa, ze standardowym układem klawiszy (a nie klawisz funkcyjny wciśnięty w miejsce ctrl, spacja skrócona o połowę, alt pod lewym kciukiem, a F1-F12 domyślnie odpalają painta albo sapera).
Może być bez klawiatury numerycznej, bez podświetlenia, opcjonalnie podstawowe przyciski multimedialne/do regulacji głośności.

Kupiłbym sobie Das Keyboard, ale ma kabel, a poza tym mnie nie stać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chyba, że uzasadnicie, że klawiatura mechaniczna do klepania kodu to marnowanie hajsu, to wezmę pod rozwagę membranę.
#sprzetkomputerowy #programowanie #klawiaturamechaniczna #klawiatura
  • 16
@wnocy: no spoko, ale jest przewodowa i kosztuje tyle co DAS ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie chcę kupować chleba dla graczy xD, tylko klawiaturę do pisania. Nie uwierzę, że 1 przełącznik mechaniczny kosztuje 6 ziko xD
@AwizisieAkat: O, a mógłbyś napisać dlaczego?
@grajlord: tu podświetlenie sporo kosztowało. Zbędny bajer, ale jak już kupowałem to wziąłem sobie z bajerem ;] W każdym razie nie kupuj klawiatury bez pomacania. Zanim kupiłem tę, to zwiedziłem wszystkie okoliczne sklepy, w których można było klawiaturę dotknąć i dopiero ta mi podpasowała. Kupisz polecaną przez kogoś, ale będziesz miał inne przyzwyczajenia i będziesz się wkurzał. Nawet klawiatury z niby tym samym układem klawiszy się różnią, bo np. alt jest
@grajlord: no niestety. Przeklikałem wszystko. I te najtańsze, i te droższe. I różnice są okrutne. Najlepiej (o ile jest taka możliwość) wziąć sobie klawiaturę położyć na biurku, usiąść na krześle i wtedy spróbować pisać (często w mediamarktach czy innych, na stoisku z klawiaturami są biurka, na których stoją laptopy czy inne klawiatury). Bo zupełnie inaczej się testuje kiedy klawiatura jest na biurku, a inaczej gdy leży sobie na tych wystawkach, a
@wnocy: ale pod palcem nie czuć tego momentu kliknięcia, testowałem ostatnio w jakimś sklepie i niezależnie od koloru przełączników każda wypadała pod tym względem słabo, nawet najtańsze membranowe były lepsze
a z imo najlepszych jeśli chodzi o właściwości klawiszy to microsoft sculpt ergonomic, w laptopach thinkpadowe też są spoko
@grajlord: pamiętaj że różne kolory przełączników dają różne efekty. Niektóre są typowo gamingowe i tam w ogóle nie czuć skoku, a są i takie, gdzie ten skok jest wyraźny aż do przesady. Mi podpasowały akurat brązowe, które są pewnym kompromisem.

@AwizisieAkat: Trudno mi się z Tobą zgodzić. Ja skok czuję wyraźnie. Zresztą pisząc szybko nie zwracam na to uwagi. Uwagę zwracam dopiero, gdy piszę gdzieś na membranowej i okazuje się,
w laptopach thinkpadowe też są spoko

@AwizisieAkat: ostatnio kupiłem rodzicom Thinkpata T540 chyba, i o ile ich klawiatura jest spoko, to miałem wrażenie, że skok jest właśnie dość słabo zaznaczony i klawisze nieco miękkie. Wydaje mi się, że w moim Dellu XPS klawisze dają większy opór do momentu "skoku".

@wnocy: miękciejsze są czerwone, a twardsze niebieskie, czy jakoś tak?
@grajlord: nie oglądaj się nawet za Das Keyboard, bo to jest lipa straszna, 4 to straszny skok na kasę, zobacz jak keycapy wyglądają - nadrukowane, jak na najtańszych gumkowych, to jest kpina jakaś. Jak chcesz bezprzewodową wybór bardzo się zawęża, bo prawie nikt tego nie robi. Bardzo dobre mechaniki w rozsądnej cenie, normalnym układem klawiszy i wyglądem minimalistycznym i przełącznikami Cherry robi CMStorm, kiedyś seria Quickfire, teraz Masterkeys Pro.
Do pisania