Mirasy, jaka wygodna klawiatura do windowsa do programowania, pisania, rzadziej grania (nie potrzebuję 1ms delaya, chyba).
Powinna być WYGODNA, mechaniczna, bezprzewodowa, ze standardowym układem klawiszy (a nie klawisz funkcyjny wciśnięty w miejsce ctrl, spacja skrócona o połowę, alt pod lewym kciukiem, a F1-F12 domyślnie odpalają painta albo sapera). Może być bez klawiatury numerycznej, bez podświetlenia, opcjonalnie podstawowe przyciski multimedialne/do regulacji głośności.
Kupiłbym sobie Das Keyboard, ale ma kabel, a poza tym mnie nie stać ( ͡°͜ʖ͡°) Chyba, że uzasadnicie, że klawiatura mechaniczna do klepania kodu to marnowanie hajsu, to wezmę pod rozwagę membranę. #sprzetkomputerowy #programowanie #klawiaturamechaniczna #klawiatura
@grajlord: ja polecam Corsair K70 LUX RGB z brązowymi. Pisze mi się bardzo przyjemnie. No i pokrętło głośności w klawiaturze jest mega. Nie wiem jak mogłem bez tego żyć ;)
@wnocy: no spoko, ale jest przewodowa i kosztuje tyle co DAS ( ͡°͜ʖ͡°). Nie chcę kupować chleba dla graczy xD, tylko klawiaturę do pisania. Nie uwierzę, że 1 przełącznik mechaniczny kosztuje 6 ziko xD @AwizisieAkat: O, a mógłbyś napisać dlaczego?
@grajlord: tu podświetlenie sporo kosztowało. Zbędny bajer, ale jak już kupowałem to wziąłem sobie z bajerem ;] W każdym razie nie kupuj klawiatury bez pomacania. Zanim kupiłem tę, to zwiedziłem wszystkie okoliczne sklepy, w których można było klawiaturę dotknąć i dopiero ta mi podpasowała. Kupisz polecaną przez kogoś, ale będziesz miał inne przyzwyczajenia i będziesz się wkurzał. Nawet klawiatury z niby tym samym układem klawiszy się różnią, bo np. alt jest
@grajlord: wielki skok, mało sprężysta, brak wyraźnego momentu kliknięcia, ja osobiście preferuje przeciwieństwo - bardzo sprężysty niski skok z dokładnym uczuciem wciśnięcia klawisza
@grajlord: no niestety. Przeklikałem wszystko. I te najtańsze, i te droższe. I różnice są okrutne. Najlepiej (o ile jest taka możliwość) wziąć sobie klawiaturę położyć na biurku, usiąść na krześle i wtedy spróbować pisać (często w mediamarktach czy innych, na stoisku z klawiaturami są biurka, na których stoją laptopy czy inne klawiatury). Bo zupełnie inaczej się testuje kiedy klawiatura jest na biurku, a inaczej gdy leży sobie na tych wystawkach, a
@wnocy: ale pod palcem nie czuć tego momentu kliknięcia, testowałem ostatnio w jakimś sklepie i niezależnie od koloru przełączników każda wypadała pod tym względem słabo, nawet najtańsze membranowe były lepsze a z imo najlepszych jeśli chodzi o właściwości klawiszy to microsoft sculpt ergonomic, w laptopach thinkpadowe też są spoko
@grajlord: pamiętaj że różne kolory przełączników dają różne efekty. Niektóre są typowo gamingowe i tam w ogóle nie czuć skoku, a są i takie, gdzie ten skok jest wyraźny aż do przesady. Mi podpasowały akurat brązowe, które są pewnym kompromisem.
@AwizisieAkat: Trudno mi się z Tobą zgodzić. Ja skok czuję wyraźnie. Zresztą pisząc szybko nie zwracam na to uwagi. Uwagę zwracam dopiero, gdy piszę gdzieś na membranowej i okazuje się,
@AwizisieAkat: ostatnio kupiłem rodzicom Thinkpata T540 chyba, i o ile ich klawiatura jest spoko, to miałem wrażenie, że skok jest właśnie dość słabo zaznaczony i klawisze nieco miękkie. Wydaje mi się, że w moim Dellu XPS klawisze dają większy opór do momentu "skoku".
@wnocy: miękciejsze są czerwone, a twardsze niebieskie, czy jakoś tak?
@grajlord: nie oglądaj się nawet za Das Keyboard, bo to jest lipa straszna, 4 to straszny skok na kasę, zobacz jak keycapy wyglądają - nadrukowane, jak na najtańszych gumkowych, to jest kpina jakaś. Jak chcesz bezprzewodową wybór bardzo się zawęża, bo prawie nikt tego nie robi. Bardzo dobre mechaniki w rozsądnej cenie, normalnym układem klawiszy i wyglądem minimalistycznym i przełącznikami Cherry robi CMStorm, kiedyś seria Quickfire, teraz Masterkeys Pro. Do pisania
Powinna być WYGODNA, mechaniczna, bezprzewodowa, ze standardowym układem klawiszy (a nie klawisz funkcyjny wciśnięty w miejsce ctrl, spacja skrócona o połowę, alt pod lewym kciukiem, a F1-F12 domyślnie odpalają painta albo sapera).
Może być bez klawiatury numerycznej, bez podświetlenia, opcjonalnie podstawowe przyciski multimedialne/do regulacji głośności.
Kupiłbym sobie Das Keyboard, ale ma kabel, a poza tym mnie nie stać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chyba, że uzasadnicie, że klawiatura mechaniczna do klepania kodu to marnowanie hajsu, to wezmę pod rozwagę membranę.
#sprzetkomputerowy #programowanie #klawiaturamechaniczna #klawiatura
@grajlord: W lutym 2 tygodnie takiej klawiatury używałem. Nigdy więcej xDD
@AwizisieAkat: O, a mógłbyś napisać dlaczego?
@wnocy: Wiem, ale się łudziłem że tak jest tylko w laptopowych xD
a z imo najlepszych jeśli chodzi o właściwości klawiszy to microsoft sculpt ergonomic, w laptopach thinkpadowe też są spoko
@AwizisieAkat: Trudno mi się z Tobą zgodzić. Ja skok czuję wyraźnie. Zresztą pisząc szybko nie zwracam na to uwagi. Uwagę zwracam dopiero, gdy piszę gdzieś na membranowej i okazuje się,
@AwizisieAkat: ostatnio kupiłem rodzicom Thinkpata T540 chyba, i o ile ich klawiatura jest spoko, to miałem wrażenie, że skok jest właśnie dość słabo zaznaczony i klawisze nieco miękkie. Wydaje mi się, że w moim Dellu XPS klawisze dają większy opór do momentu "skoku".
@wnocy: miękciejsze są czerwone, a twardsze niebieskie, czy jakoś tak?
Do pisania