Aktywne Wpisy

noipmezc +2
kochani jak radzicie sobie z gniewem/

selenita66 +77
Boję się, że kiedyś nadejdzie dzień w którym moja kobieta odkryje, że te wszystkie moje śmieszne teksty które tak lubi to tak naprawdę cytaty z Kapitana B---y.
#kapitanbomba #zalesie
#kapitanbomba #zalesie

https://www.wykop.pl/wpis/16077463/moi-rodzice-dokladaja-mi-100k-do-mieszkania-ktore-/
stąd pozwolę sobie dodatkowo zawołać @Konsultant_IFI: @ThePawel:
Jestem w podobnej sytuacji z tym że to ja pożyczam mamie dużą kwotę na mieszkanie :) Po czasie jednak mama mi te pieniądze zwróci - może to być za miesiąc, a może za rok.
Pytanie 1 czy w takim przypadku:
a) jeśli zwrot pieniędzy nastąpi w przeciągu 6 miesięcy - ani mama ani ja niczego nie składamy
b) bez względu na to kiedy otrzymam zwrot - mama składa zgłoszenie o darowiźnie ode mnie, a potem ja po otrzymaniu pieniędzy z powrotem, składam takie samo zgłoszenie
Pytanie 2, czy dobrze rozumiem. Umownie będzie to kwota 100k. Uwzględniając kwotę wolną od podatku dla grupy 0, rozumiem że druk powinien zostać złożony na kwotę
100 000 - 9 637 = 90 363?
#pytanie #prawo #darowizna #podatki #ekonomia
źródło: comment_IPvaooZ9G4kUXA4bOOkguGGXYo3fDBPM.jpg
Pobierz2. To raczej bez znaczenia, skoro i tak nie odprowadzasz podatku. Lepiej wyższą kwotę, bo te 9637 będziesz miał dalej do dyspozycji w kolejnych 5 latach.
1. Tutaj odpowiedzi nie mogą być te same :D Chodzi mi o to czy składać wniosek tak czy siak, czy możemy go zignorować jeśli kasa do mnie wróci przed upływem pół roku.
2. Ok, czyli można na całą kwotę, bo skoro i tak podatku nie zapłacę, to nie ma różnicy.
@niepodszywamsiepodbiauka: Dzięki za podpowiedzi.