Wpis z mikrobloga

@Fenrirr: Poszukaj na blogach polskich programistów. Pamiętam, że kiedyś czytałem taki artykuł, w którym wypowiadało się kilka(naście) programistów na temat tego jak zaczynali, jakie błędy popełnili na poczatku, itd.
@Fenrirr: Nie ucz się języków programowania tylko ucz się programować :). Koniecznie kup książkę o algorytmach żebyś potem się nie dziwił że coś nad czymś się męczysz ktoś już dawno zrobił i to najlepiej jak można :).
@JanuszSebaBach: no właśnie chcę poważnie się zacząć uczyć, tylko z programowaniem jest IMO jeden problem - to tak rozległa dziedzina, że zwyczajnie nie wiem, gdzie jest punkt startu, a studiów nie podejmę w najbliższym czasie w tym kierunku z wielu powodów. Jedni mówią, że algorytmy, inni mówią, że sieci, jeszcze inni - Linux. A nawet jak już określam kierunek, to zaraz się okazuje, że wciąż nie wiadomo, jakie technologie czy informacje
@Fenrirr: Klepnij sobie swojego mini CMS. Na początek zrób statycznie HTML+CSS potem dodaj PHP+SQL+JS. Zaprzyjaźnisz się z w3c, walidatorami, manual'em. Wiem, to śmierdzi gimbazą i klepaniem serwisów ale jest poziom wyżej. Tego nie da się ominąć i zawsze się przyda. Liźniesz języków skryptowych, optymalizacji baz, FTP, lamp'a. Potem można skoczyć na aplikacje online.