Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś sposób, żeby zmusić pracodawcę do używania w pracy języka polskiego? 96 osób, 4 z Ukrainy rozumiejące nasz język, 2 nieposługujące się tym językiem i wszystkie ogłoszenia i jakieś wewnętrzne dokumenty tworzone w języku angielskim. Czyli Polak/Polka przelewa swoje polskie myśli na papier używajac języka angielskiego, żeby potem na 96 odbiorców, 92 musiało ten język angielski przetłumaczyć sobie na język polski (°°

Boli mnie to niemiłosiernie, niestety inni pracownicy nie widzą w tym problemu. Albo widzą, jakie to głupie, ale nie robią z tym nic, bo szkoda im zachodu albo nie chcą wyjść na narzekaczy (°° (°° (°°

#pracbaza #prawo #jezykpolski
  • 5
@onionhero: chyba źle mnie zrozumiałeś. Wszyscy rozumieją angielski. Ale boli mnie, że Polak/Polka tworzy w Polsce, w polskiej firmie dokument, którego 93.75% (pomyliłem się wpierwszym wpisie, 96-4-2 = 90) odbiorców to Polacy, w obcym języku.
@sasik520: Ze dwa lata temu doszedłem do wniosku że w Polsce językiem urzędowym jest angielski a nie polski. Takie przypadki tylko to potwierdzają ( ͡° ʖ̯ ͡°)