Wpis z mikrobloga

Syn nie chodzi na religię, bo jesteśmy rodziną niewierzacą. Aktualnie w szkole są rekolekcje czyli jakieś chyba nauczanie kościelne dla wszystkich. Z racji, że były ogólnodostepne i wszyscy szli, a ja synowi nie bronię kontaktu z religią i kościołem to przesiedział tam i słuchał co ksiądz miał do powiedzenia. Dziś przy śniadaniu dowiedziałęm się że ksiadz mówił, że osoby niewierzace, są nieszcześliwe, niekochane, rozpadają im się rodziny i tutaj kwiatek...takie osoby stają się głupie. Cokolwiek i jakkolwiek powiedził ksiadz to z takimi wnioskami przyszedł mój dzieciak do domu (lat 9).
Zaprawdę fantastyczne nauczanie, cudowna delikatność, ukochanie i poszanownaie bliźniego itd itp. Kto nie z nami ten jest #!$%@?.....mentalnosć troglodyty.
#kosciol #religia #ateizm
  • 186
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ptasiek2: nie ma co robić burzy w szklance wody, bo do tej pory nie było z tym tematem problemu. Bardziej zwracam uwagę na zachowanie ludzi/ksieży którzy uczą nasze dzieci. Niby według załozeń wysokich norm moralnych ale w gruncie rzeczy wrogosci wobec innych wartości.
  • Odpowiedz
@lemonic: Zrób konfrontację. Idź z dzieckiem do tego księdza, siądźcie sobie przy kawce/herbatce i na spokojnie pogadajcie. Niech dzieciak zobaczy, że to tylko człowiek, a nie jakiś guru superstar, którego trzeba się słuchać tylko dlatego, że gada do ludzi przez mikrofon. Jak będzie wyrozumiały to może go nawet przeprosi jeśli zobaczy jaką przykrość sprawił chłopakowi.
  • Odpowiedz
Boli cię że mówi prawdę czy że musisz przez to 15 minut być ojcem i autorytetem dla dziecka i wytłumaczyć swoją stronę a potem liczyć że posłucha się Ciebie?

@parhelia: po co zadajesz takie durne pytanie jeśli OP dokładnie powiedział co go boli xD
#!$%@? się dla zasady?
  • Odpowiedz
@lemonic: Magiczne słowo

Tak naprawdę, to nie wiem o czym ten ksiądz mówił, jaki był ogólny wydźwięk i intencje.

Jak Cię to tak bardzo interesuje to pójdź do rekolekcjonisty i z nim porozmawiaj.
Dzieci potrafią naprawdę różne rzeczy odczytać ze słów księży. Czego najlepszym przykładem są liczni na tej stronie ludzie, którzy mimo chodzenia na religię w szkole mają wyobrażenie Boga jako "dziadka w chmurkach".
  • Odpowiedz
@Gigant_Reakcji: Nie wiem co mój ksiądz i w jakim kontekscie, ważne z jakimi wnioskami mój dzieciak wrócił do domu. To chyba do nauczajacego należy by dobrze go zrozumieć i nie wyciągać niewłasciwych wnioskó z jego słów. Nie posądzałbym 9-cio latka o złe intencje w interpretacji słów ksiedza i bardzo cię prosze byś również nie szedł tą drogą bo nie ma nic dobrego na jej końcu.
  • Odpowiedz
@lemonic: Trzeba mieć złe intencje, żeby kogoś źle zrozumieć? Niektórzy ludzie, których tu obserwuje po latach szkolnej religii nie zrozumieli podstaw podstaw, więc dlaczego miałbym zakładać, że niezrozumienie kogoś po jednym spotkaniu to rzecz niemożliwa?
  • Odpowiedz
@parhelia: prawda to jest być może dla tych co wierzą. dla niewierzących jest to atak na ich styl życia i wychowania.
Żaden dorosły nie powinien mwócić dziecku, że będzie głupie i nieszczęśliwe jeśli nie bedzie wyznawać jego wartości.
  • Odpowiedz
@lemonic: dlatego jako ojciec powinieneś pójść z dzieckiem do rekolekcjonisty, poinformować go o wnioskach twojego syna (wcześniej naświetl mu waszą sytuację) i poprosić o wytłumaczenie. Wtedy będziesz mieć relację z obu stron.

Może być też tak, że jakiś kolega mu powiedział: Ty patrz, ksiądz mówi, że jesteś głupi bo niewierzysz.

I już masz zakrzywienie
  • Odpowiedz
@Gigant_Reakcji: wiesz jednak bede się upierał przy swoim, że jak rozmawiasz z 9cio latkami to mówisz w taki sposób by być zrozumianym tak jak trzeba. Nie twierdze, że ksiadz miał złe intencje, ale po prostu jest kiepskim wychowawcą i nie ma umiejętnosci przekazywania neutralnie tego co mu w głowie siedzi. Żadne dziecko wierzące nawet nie zwróci uwagi na takie słowa ksiedza, bo ono jest wierzace wiec mądre według jego słów
  • Odpowiedz
@parhelia: Umiesz czytać to co wrzucasz? I znasz różnice pomiędzy słowami nieszczęśliwy a mniej szczęśliwy? Zwłaszcza w ujęciu ilościowym, statystycznym?
@lemonic: Niestety ksiądz z tych co urabia przyszłych klientów a nie który wnosi w czyjeś życie jakiekolwiek pozytywne wartości.
  • Odpowiedz
Nie twierdze, że ksiadz miał złe intencje, ale po prostu jest kiepskim wychowawcą i nie ma umiejętnosci przekazywania neutralnie tego co mu w głowie siedzi. Żadne dziecko wierzące nawet nie zwróci uwagi na takie słowa ksiedza, bo ono jest wierzace wiec mądre według jego słów i wszystko się zgadza, natomiast każde jedno niewierzace słuchające jego słów uzna to za powazny atak na jego wartosći.

@lemonic: Albo dlatego, że jest obyte
  • Odpowiedz
  • 111
@parhelia co ty jesteś #!$%@? przez to ze tobie również wyrzadzono krzywdę jak wielu innym w tym kraju mianowicie od malego traktowano cie jak dorosłego? Dziecku w wieku 9 lat moza mowic ze pan jezus kocha wszystkie zwierzątka a nie #!$%@? #!$%@? statystyki nt tego ze jak ktos nie chodzi do kościoła to jest niekochany a co z dziećmi które maja w dupie jak to dzieci #!$%@? waszego jezuska ale będzie
  • Odpowiedz