Wpis z mikrobloga

#iiwojnaswiatowawkolorze

Oho, polscy antysemici dopadli następnego Żyda... a nie, czekaj... Dwóch członków Żydowskiej Policji Porządkowej aresztuje Żyda przeznaczonego do deportacji nach Auschwitz.

Jüdischer Ordnungsdienst - czyli Żydowska Policja Porządkowa - została utworzona pod koniec 1940 r. Po części podlegała Judenratom - radom żydowskim, zarządzającymi gettami - a po części Niemcom. Były to żydowskie bojówki, kolaborujące z Niemcami. Nie mogli nosić broni palnej, ale wyposażono ich w opaski i drewniane pałki, którymi okładali podejrzanych. Największą liczbę żydowskich policjantów miało getto warszawskie - 2500, dalszych 1300 było w Łodzi. W całej Polsce było ich kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy. ''Najsłynniejsi'' z nich to Adam Szeryński-Szenkman i Jakub Lejkin.

Policjanci zapisali się bardzo negatywnie we wspomnieniach, jako brutalni nadgorliwcy. Uczestniczyli w patrolach wraz z Niemcami po gettcie, konfiskatach żywności, dokonywali oszustw i świadczyli usługi w zamian za wykorzystywanie seksualne młodych kobiet. Mieli jeszcze czarniejszą kartę - brali udział w sporządzaniu list do deportacji do NIEMIECKICH obozów koncentracyjnych i wspólnie z NIEMCAMI ich dokonywali. Wielu z nich zostało wymordowanych na samym końcu, ale innym udało się przeżyć. Przehandlowali oni bowiem tysiące swoich braci w zamian za swoje życie...

Wspomniałbym jeszcze o żydowskich kolaboranckich formacjach, jak słynna ''Żagiew'', która była na żołdzie Gestapo i brała udział w zwalczaniu organizacji niosących pomoc Żydom i konspiratorów. Niektórzy z członków otrzymali pozwolenie na broń i dochodziło do strzelanin z AK - jeden z jej przywódców, Lonek Skosowski, został odstrzelony przez egzekutorów AK.

Autor postu: [II wojna światowa w kolorze](https://www.facebook.com/II-wojna-światowa-w-kolorze-674008299310624/)

#iiwojnaswiatowa #gruparatowaniapoziomu #qualitycontent #historiajednejfotografii #zdjeciazwojny
Mleko_O - #iiwojnaswiatowawkolorze

Oho, polscy antysemici dopadli następnego Żyda....

źródło: comment_C5NG3fUpnF0yZxlYybqKtuSiv9rcEX57.jpg

Pobierz
  • 89
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Magnolia-Fan Jasne to powiedz czy stwierdzając, że zakłamuje rzeczywistość (ot oskarżenie bez żadnych argumentów) chciałeś rozpocząć merytoryczną dyskusję? To z jakiego powodu mam Cię traktować poważniej niż Ty mnie?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Magnolia-Fan Pamiętam doskonale, Ty nadal niestety nie napisałeś nic ciekawego. Bo to, że Polacy nie byli zmuszani do życia na 200 kaloriach dziennie jest po prostu obrzydliwym kłamstwem (które Ty mi wcześniej zarzuciłeś) a to, że żydzi byli do tego zmuszani nie usprawiedliwia haniebnej działalności Żydowskiej policji. Napisz proszę coś z sensem bo ja cały czas liczę na jakąś ciekawą dyskusję i w Ciebie wierze ( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz
Bo to, że Polacy nie byli zmuszani do życia na 200 kaloriach dziennie jest po prostu obrzydliwym kłamstwem

@Mleko_O: jak zarzucasz mi kłamstwo, to proszę je udowodnij zanim będziesz mnie zapraszał do ciekawej dyskusji. A to, że nie usprawiedliwia nie znaczy, że nie wyjaśnia motywów
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Magnolia-Fan Już Ci pisałem: Polaków w obozach nie było? Niestety z Toba ciekawej dyskusji nie będzie. Możesz sobie nawet poszukać w google o ofiarach śmierci głodowej w czasie II wś, to nie jest trudne i naprawdę nie boli. Jedyne co potrafisz to rzucać losowymi zlepkami zdań byle pasowały pod tezę a rozmowę zaczynać od zarzucania rozmówcy zakłamywania prawdy. A szkoda, naprawdę liczyłem na jakieś ciekawe przemyślenia z Twojej strony ( ͡
  • Odpowiedz
Może to nie ma jakiegoś ogromnego wpływu na tę dyskusję, ale chciałam przypomnieć, że Polacy, którzy w obozach zagłady zajmowali się obsługą pieców byli opluwani, wręcz szkalowani przez współwięźniów. Łatwo wydawać osądy, ale w tamtych realiach bardzo rzadko ludzie mieli jakiekolwiek pole do manewru, ponieważ zazwyczaj stawką było ich przeżycie. Jeśli chodzi o Żydów, to do wielu przypadków pasuje stwierdzenie, że ofiara z czasem upodabnia się do swojego oprawcy. Mimo, że przeczytałam
  • Odpowiedz
@Mleko_O: Podstawowym błędem tego wpisu jest całkowity brak zrozumienia tego, że ci ludzie byli oprawcami i ofiarami jednocześnie. To Niemcy postawili ich w tak tragicznej sytuacji. Dlaczego nie pójść o krok dalej i nie oskarżyć Żydów o współudział w Holokauście? W końcu to Sonderkommando obsługiwało komory gazowe i krematoria.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Bolszoj Myślę, że autor w pełni zdaje sobie z tego sprawę. Nikt o zdrowych zmysłach nie oskarża ani Żydów ani Polaków o Holokaust. Ten wpis dotyczy tylko Żydowskiej policji
  • Odpowiedz
zastanawiałem się czy odpisać, czy zrozumiesz coś więcej niż w moim poprzednim komentarzu. Spróbuję. Wiadomy tag powstał po to, żeby można było poczytać sobie coś neutralnego i wartościowego, a nie kolejne politwpisy. Pewnie nadal nie rozumiesz, więc śpieszę doprecyzować: pierwdzy akapit twojego jakże wartościowego wpisu mówi, jakoby zdjęcie było jakąś formą dowodu, że Polacy to tacy niewinni, a Żydzi to - tylko patrzcie! Ironia i polityczka zawarta w tym jednym niewinnym akapiciku
  • Odpowiedz
@reasonable: Mój błąd, nawet autor mi pisał, że mogłem to śmiało wyciąć ( ͡° ʖ̯ ͡°) Bo bez odpowiedniego kontekstu początek nic do postu nie wnosi ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@noitakto: Content zwrzucony przez @Mleko_O znajduje się w obydwu podzbiorach "historii w kolorze" i "żydzi w czasie 2 wojny światowej".

Czy należy ocenzurować wszystko co ma związek z żydami (a być może też Niemcami, Polakami) w czasie 2 wojny światowej, bo to z powodów politycznych aktualnie gorący i niewygodny temat ?

Wtedy można byłoby dojść do wniosku, że 2 wojny światowej nie było
- bo gdzież ich główni aktorzy
  • Odpowiedz
Dlaczego nie pójść o krok dalej i nie oskarżyć Żydów o współudział w Holokauście? W końcu to Sonderkommando obsługiwało komory gazowe i krematoria.

@Bolszoj: No dlaczego nie pójść krok dalej? Przecież Polaków, również mordowanych przez Niemców otwarcie się o to oskarża.

Jeśli Polacy, w większości mający wtedy status podludzi do zabicia, są odpowiedzialni za holocaust, bo dla swojego bezpieczeństwa zabili iluś tam żydów z polecenia Niemców, to Sonderkommando gazujące żydów
  • Odpowiedz
całkowicie lekceważąc kontekst, na tej samej zasadzie członków Sonderkommando można nazwać kolaborantami.

@Magnolia-Fan: przy mieszkańcach Jedwabnego nikt się w tej sprawie nie szczypie, a również robili to na polecenie Niemców, tak jak sonderkommando.
  • Odpowiedz