Wpis z mikrobloga

Stare piwo cz. 2 - tym razem Foreign Extra Stout 16 BLG z 10.11.2014. Piwo było przekozackie, ostały się 2 butelki. Jedną odpaliłem koło 2016 i było kwachowate, drugą dziś:
Od razu po otwarciu w nosie sherry jak przy starym koźlaku, a zaraz po tym palony jęczmień. W smaku lekka winność i nadal palony smak - nie znika całkowicie widocznie. Ogólnie pozytywne wrażenie, lepsze piwo niż stary koźlak.

#piwowarstwo
Pobierz Jackson_Hill - Stare piwo cz. 2 - tym razem Foreign Extra Stout 16 BLG z 10.11.2014. ...
źródło: comment_3R13bScoOYdaCiJ8l0ORuSujpf31cW5b.jpg
  • 3
@KHOT: @RomeYY: Trochę było przegazowane jednak :) tzn wysoko wysycone, ale bez gushingów. Wydaje mi się że zawsze staroć, który nie jest pasteryzowany ma potencjał do przegazowania - nie sprawdzam FG przez 2 dni, tylko po prostu fermentuję długo - 3 tyg minimum - start niżej(18-20, koniec bliżej 21-22). Jeżeli pamiętam, to takie leżaki po roku dwóch odgazowuję.