Wpis z mikrobloga

zastanawiam sie jaki rocznik samochodu sie najlepiej oplaca kupic
porownuje na przykladzie jednego z nich (interesuja mnie auta do 50 tys.zl za nowe w salonie),
auto podoba mi sie i nowe kosztuje 40k a 3 letnie 17k wiec skok jest ogromny, az mnie to zszokowalo

a moze lepiej kupic auto 10 letnie jak myslicie, ceny sa juz wtedy ponizej 10 tys

hmm

ciekawi mnie tez opcja leasingu, znalazlem np oferty na ten model w ktorych rata wynosi 548zl co wyglada bardziej atrakcyjnie niz wplata gotowkowa bo 550zl nie jest jakims wielkim obciazeniem dla budzetu

ale poki co nie prowadze firmy, podpowiedzcie mi jakie jeszcze bylyby zalety kupna w leasing na firme, moze jakies znizki na paliwie czy cos

a kiedy w autach wykonuje sie najdrozsze naprawy? po ilu tys km? bo moze tym tropem isc

PS. dostalem podpowiedzi ze optymalnie kupowac i sprzedawac w 3 miesiace albo kupowac tanioche do 2tys i sprzedawac zanim sie rozleci

#motoryzacja #pytanie #samochody #pytaniedoeksperta #auto #kupujzwykopem #firma #biznes #leasing #mechanikasamochodowa
  • 8
@ArcziMiszcz myślę że 3-5 letnie auta to od ty zakup. Trzeba tylko patrzeć na silnik i dobrze wybrać. Trzeba uważaj na nowe silniki bo wg niektórych ekspertów niektóre modele nie dociągną do 500 tysięcy. Czyli poczytać na necie jakie silniki są dobre i celować w auta je posiadające.
a kiedy w autach wykonuje sie najdrozsze naprawy? po ilu tys km? bo moze tym tropem isc

@ArcziMiszcz: Przecież to zależy od danego samochodu. nikt nie jest szamanem żeby to przewidzieć. Do tego jak jeździ się nim ma duże znaczenie.
@ArcziMiszcz: Na podstawie własnych obserwacji mogę ci powiedzieć że to nie takie proste. W nowych toyotach zwlaszcza benzynach lubią np ciec pompy wody. U niektórych zaczynają przy 15 a w niektórych po 100 nie cieknie.
W aurisach przepalają się soczewki i potrafią po 60 k ale potrafią też po 120 i więcej.
W dieslu od bmw są problemy z kołem pasowym i też nie ma reguły, niekiedy już przy 40 wymiana
@ArcziMiszcz: kupując auto na firme, będąc VATowcem na zasadach ogólnych i biorąc auto również do użytku własnego, tzw 50/50 możesz liczyć około 90% ceny netto jaka realna cenę raty, resztę sobie zwrócisz. Tak samo z wydatkami na auto typu paliwo i naprawy.
Oczywiście musisz mieć dochody aby moc zmniejszać podatek.