Wpis z mikrobloga

Przywożę rower do miasta no i ma pytanie do mirków i mirabelek z #krakow. Dla jasności, pół życia przejeździłem na rowerze, no ale wiecie, nowe większe miasto, więc jeździ się inaczej.
Jak się sprawnie poruszać na rowerze po Krakowie?
Jaki stosunek do rowerzystów mają kierowcy oraz ludzie na chodnikach?

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaziu1804: Po pierwsze, gdy dojeżdżasz do skrzyżowania i masz ścieżkę rowerową przez to skrzyżowanie oraz zielone światło to nie zakładaj, że samochód z lewej na pewno się zatrzyma. Zwolnij.
  • Odpowiedz
@kaziu1804: na sciezkach uwazaj pelno nowobogackich ktorzy nie znaja chociazby podstaw ruchu drogowego przez pare lat jazdy mialem dwie gleby dwa razy z kims na sciezce bo we mnie wjechal, raz nic sie nikomu nic nie stalo, drugi raz skonczylo sie dla mnie operacja dloni no ale jak pech to pech, kierowcy spoko nigdy sie nie spotkalem z chamstwem ale jezdze wedlug przepisow bo sam tez prowadze i wiem jak
  • Odpowiedz
@kaziu1804: W sumie nie jest tak źle, trzeba być uważnym jak wszędzie, infrastruktura mogłaby być lepsza, ale nie ma co narzekać. Z biegiem lat coraz lepiej.
Tylko proszę:

oraz ludzie na chodnikach?

Nie jeździj po chodniku, kurde. Albo ścieżką rowerową, albo drogą.
  • Odpowiedz
@kaziu1804: rower w Krakowie to jedyny słuszny środek transportu! Wszędzie blisko i szybko, zdecydowanie polecam. Wiadomo, ze trzeba uważać kierowcy często zapominają o tym jak maja strzałki na prawoskręty, żeby się rozejrzeć za rowerzysta.
  • Odpowiedz
@kaziu1804: żartuję oczywiście ;) śmiało jeździj, ale widzę że rady innych są bardzo dobre, więc się warto do nich stosować. W ten weekend będzie piękna pogoda, więc na ścieżkach będzie masę ludzi.
  • Odpowiedz
@nairoht: i to jest k---a okropne, jako kierowca 10 razy się upewniam czy nie rozjade jakiegoś rowerzysty, a jako rowerzysta na odcinku awf-Mogilskie jadąc cały czas ścieżka za każdym razem mam z 3 sytuacje, żeby mnie ktoś r------l
  • Odpowiedz
@kajurt: najgorzej miedzy awf-mogilskim jest przejazd na wyskosci muzeum lotnictwa po lewej dzwiekoszczelny filar i kierowca gowno widzi wlacza mu sie warunek a tam buch ziutek na rowerze( ͡° ͜ʖ ͡°) ale to juz debilizmy tych co to tam postawili
  • Odpowiedz
@Kolarzino: Przez tydzień Prądnik Czerwony - Zabłocie, a później Prądnik Czerwony - dh Wanda. Rower to odchudzony trekking na wąskich oponach, ale myślę żeby wsadzić coś szerszego i lepszej jakości niż to co teraz.

Obecnie to poruszałem się po drogach, można zawsze szybciej pojechać, a do tego szybko mogę znaleźć się na początku skrzyżowania. Zadałem w sumie to pytanie do was, bo nie jeździłem nigdy po chodnikach, serio xD
Z
  • Odpowiedz
@ipkis123: Bo nie wolno? Rowerzysta ma jeździć po ścieżce rowerowej albo normalnie w ruchu ulicznym.
Wyjątki są tylko 3:
- małe dziecko pod opieką (dziecko do lat 10, na osobnym rowerze),
- bardzo złe warunki atmosferyczne,
- ograniczenie prędkości na drodze przekracza 50 km/h, a chodnik ma conajmniej 2m szerokości.

Znajcie przepisy ludzie...
  • Odpowiedz
@nairoht na strzalce wjezdzajac z Centralnej w Al. Pokoju nie jest wiele lepiej dla kierowcow. Inna sprawa, ze wszyscy powinni zwolnic i zachowac czujnosc na skrzyzowaniach i rowerzystow tez to dotyczy.
  • Odpowiedz
- ograniczenie prędkości na drodze przekracza 50 km/h, a chodnik ma conajmniej 2m szerokości.

@hard1: właśnie do tego pije, w Krakowie jest dużo dróg z podwyższeniem do 70

Znajcie przepisy ludzie...

@hard1: Rozumiem, że np. na Stella Sawickiego jeździsz po ulicy
  • Odpowiedz