Wpis z mikrobloga

Pytanie do cukrzyków. Czy ktoś z was próbował diety ketogenicznej? Własnie zastanawiam się nad wprowadzeniem jej. Czytałem, że insulinę można zredukować prawie do zera. T1 here.

#cukrzyca #pytanie #dieta #zdrowie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheMan: Mówię, że można zredukować do minimalnych dawek. Wiadomo T1 jest skazane na insulinę - jak na razie.

@xevske: Dwa lata, po prostu chciałbym spróbować, wiadomo, że dieta radykalnie inna.
  • Odpowiedz
@Kitan: No dość dużo, niesamowicie duży wysiłek wpływa na to, ale nie ze coś porabisz i jeden posiłek tylko np. Jak jeździłem 2 dni na nartach to potem dwa tygodnie 50% mniej insuliny potrzebowałem, śmieszne to ;)
  • Odpowiedz
@xevske: No ja wcześniej byłem na 1j na jakieś 20g węgli, wydaje mi się, że Novorapid nie działa dobrze na mnie, będę pytał lekarza o inną insulinę. Ile jednostek dajesz nocnej?
  • Odpowiedz
@Kitan: ostatnio weszła Liprogol/Lispro, są to odpowiedniki Humalogu, a kosztują 11 zł za 10 wstrzykiwaczy/ampułek. Ja zmieniłem z Novorapidu i początkowo było słabo, ale nałożyło to się z chorobą.
Co do diety ketogenicznej radziłbym to skonsultować z diabetologiem/dietetykiem.
  • Odpowiedz
@Kitan: w cukrzycy typu 1 pomimo roznych diet musisz brac insuline (mniej lub wecej), ale zawsze ta insuline musisz dostarczac bo inaczej grozi Ci kwasica ketonowa i na to powinienies zwrocic uwage
  • Odpowiedz