Czy tylko ja mam takie wrażenie ze kilka lat temu Oscary przyznawane były za jakość/przesłanie a nie za kolor skory lub orientacje seksualna #oscary #przemyslenia
A jaki film dostał w tym roku za kolor skóry lub orientację?
@w_o_w: Nie wiem, czy właśnie za to (choć często o tym mówiono w kontekście tego filmu i była to jedna z interpretacji), ale Oscar za scenariusz dla "Get Out" to jest śmiech na sali ( ͡º͜ʖ͡º)
@Mattiopl: ja sprawdziłem też z innych kategorii i dostało jedynie dwóch - Jordan Peele za film "Uciekaj!" (najlepszy scenariusz oryginalny) oraz... Kobe Bryant. Tak, ten koszykarz ( ͡°͜ʖ͡°) (za animowany film krótkometrażowy)
@rzep: Guillermo del Toro jest Latynosem. Oczywiście nadreprezentacja filmów i aktorów tworzonych przez niebiałych jest dla Ciebie prawackim urojeniem, tak samo jak zakaz wprowadzony przez BAFTA aby nie nominować filmów w których nie ma mniejszości?
@IzaakNiuton: Ty wiesz, że latynos nie musi być "brązowy"? Wiesz, że można się urodzić w Meksyku, mieć meksykańskie imię i nazwisko i być białym?
Oczywiście nadreprezentacja filmów i aktorów tworzonych przez niebiałych jest dla Ciebie prawackim urojeniem, tak samo jak zakaz wprowadzony przez BAFTA aby nie nominować filmów w których nie ma mniejszości?
Gdzie masz tą nadreprezentacje? 4/4 nagrody za aktorstwo poszły do białych. Najlepszy
@eMac1ek: @rzep: To nie ja wymyśliłem podział na białych i Latynosów, którzy podobnie jak Arabowie są rasą białą a mimo tego uchodzą za mniejszość. Jak zwykle przemilczany temat BAFTA, ale taka to jest rozmowa z ludźmi żyjącymi w oblężonej twierdzy. W Hollywood nie ma przecież żadnego lobby, ani LGBT, ani liberalnego, ani żydowskiego, a nadreprezentacja mniejszości to przypadek.
Neither "Hispanic" nor "Latino" refers to a race, as a person of Latino/Hispanic ethnicity can be of any race.[20][21] Like non-Latinos, a Latino can be of any race or combination of races: White/Caucasian, Black/African American, Asian, Native American, Native Hawaiian/Other Pacific Islander American, or two or more
@thoorgal: widzę, że nawet, jak nagrodzą praktycznie niemalże samych białych i hetero to i tak ból d--y jest o gloryfikację czarnych i homo (GDZIE? JAK?). Co za kompletna paranoja, ręce opadają. Zapomniałeś jeszcze dodać, że za dużo kobiet.
nie żebym się z tym zgadzała ale powiem co mówią: get out (za uciesnionych murzynów) i kształt wody (za tolerancję, inność, kalectwo, wygonienie murzynow z kawiarni i wątek gejowski [wątek? to była jedna urocza scena])
@powiedz: Obejrzałem dzisiaj Uciekaj bo byłem ogromnie ciekawy tego filmu i znam i ogromnie lubię serię Key & Peele na Comedy Central i od samego początku wiedziałem, że nie ma takiej opcji by Peele zrobił
@PiorunZeusa: Geje i czarni gorsi niż śmierć i zniszczenie szerzone przez wojnę widzę XD
@w_o_w: Nie wiem, czy właśnie za to (choć często o tym mówiono w kontekście tego filmu i była to jedna z interpretacji), ale Oscar za scenariusz dla "Get Out" to jest śmiech na sali ( ͡º ͜ʖ͡º)
@bordo_to_moje_przeznaczenie: Nie rozumiem, dlaczego niby gloryfikowac wszystko co dzisiejsze?
@IzaakNiuton: Ty wiesz, że latynos nie musi być "brązowy"? Wiesz, że można się urodzić w Meksyku, mieć meksykańskie imię i nazwisko i być białym?
Gdzie masz tą nadreprezentacje? 4/4 nagrody za aktorstwo poszły do białych. Najlepszy
@IzaakNiuton:
@powiedz: Obejrzałem dzisiaj Uciekaj bo byłem ogromnie ciekawy tego filmu i znam i ogromnie lubię serię Key & Peele na Comedy Central i od samego początku wiedziałem, że nie ma takiej opcji by Peele zrobił