Wpis z mikrobloga

Witam Mirki,

Jestem raczej pasywnym użytkownikiem wykopu, raczej tylko czytam :), ale czytając wasze wpisy o wyborze mieszkania postanowiłem poprosić o Waszą opinię o tym mieszkaniu. Dzięki za wszelkie opinie:)
Mieszkanie mam zamiar przerobić na 2 pokojowe. Przesunąć ściankę sypialni powiększając ją do 12m~ i prawdopodobnie będzie trzeba wydłużyć ściankę między WC i kuchnią, bo aneks kuchenny wąski strasznie

Plusy:
+ cena 5200 za m2 wydaje się spoko, chociaż ostatnio wszystko coś drożeje...
+ południowo-wschodnia ekspozycja
+ komunikacja: blisko ma być pętla tramwajowa, aktualnie pracuję w okolicach centrum i czasem dojazd tramwajem wydaje się spoko opcją(chociaż może on trwać pewnie około 30min bo objazd przez morenę...). Ogólnie wydaje mi się, że jak przedłużą nowa bulońską to komunikacja się poprawi z lawendowego wzgórza
+ oddzielne toaleta
+ narożne mieszkanie, czyli lepsze przewietrzanie
+ miejsce na szafę przy wejściu do mieszkania

Minusy:
- robyg i lawendowe wzgórze, więc wiadomo masówka i najtaniej jak się da, no i spodziewać się pewnie można opóźnień, aczkolwiek nie jest to dla mnie jakiś wielki kłopot
- mieszkanie znajdować się będzie nad wjazdem do garażu, ale to będzie 4 piętro, więc chyba nie powinno to tak przeszkadzać?
- możliwy przyszły hałas od pętli tramwajowej
- hol wydaje się trochę duży, ale po usunięciu ścianki małego pokoju nie będzie chyba tak źle?

Zrzut Mieszkania

#mieszkanie #mieszkania #pytanie #pytaniedoeksperta #gdansk #trojmiasto #robyg
  • 28
  • Odpowiedz
Ja mieszkam na parterze i mam właśnie pod mieszkaniem jedyny wjazd do garażu. Zapomniałem już, że istnieje. :)

Również mam niedaleko tramwaje i autobusy wciąż nic nie słychać :)
  • Odpowiedz
@kryptomanix: W sensie zostawiłbyś 3 pokoje tak jak na zrzucie? Mi ten mały pokoik po prostu do niczego raczej nie potrzebny i wole większą przestrzeń w salonie. Druga sprawa, że w tym aneksie ciężko zmieścić kuchenkę, lodówkę, zmywarkę i zlew, dlatego chyba bym musiał o 1m powiedzmy tą ściankę wydłużyć... Tak przynajmniej mi się wydaje
  • Odpowiedz
@ismellfearinyoureyes nie polecam robyga. Jeden etap na lawendowym ma już ROK opóźnienia i nic nie wskazuje na to by skończyli w rok ;) ogólnie w umowie jak ty nie zaplacisz to odsetki itd a jak oni przesuwaja odbior o 8 miesięcy to możesz najwyżej rozwiązać umowę i dostać chyba 2.5% zadoscuczynienia
  • Odpowiedz
@ismellfearinyoureyes no i idzie pozew zbiorowy za opóźnienia na budowie słonecznej moreny. Ogólnie zaczynają budowy w kilku miejscach i potem nie kończą na czas bo nie ma pracowników. Podobno w tamtym roku spóźnili się z zapłatą ukraincom i z dnia na dzień 80 osób z budowy im uciekło
  • Odpowiedz
@mikkeboss: Kurczę no wiem właśnie to są aktualnie główne argumenty, które mnie odciągają od tego. Czytałem forum lawendowego wzgórza no i sporo jest żali o te opóźnienia i olewanie ze strony robyga. Z drugiej strony czas nie jest dla mnie problemem aż takim, ale też dostać mieszkanie za 3 lata trochę lipa :P... A po prostu to mieszkanie mi się spodobało ze względu na perspektywiczną lokalizację, spory metraż jak na 2
  • Odpowiedz
@ismellfearinyoureyes rozmawiałem z kolegą ostatnio, też nie polecał Robyg. Zrobili mu chamski numer z miejscem parkingowym. Na początku zwodzili go, że nie ma osoby do podpisania umowy, a później się okazało, ze je sprzedali. Osobiście nie miałem z nimi doczynienia, ale wiem, że mają średnia opinie.
  • Odpowiedz
@ismellfearinyoureyes: co do samego projektu który jest na zdjęciu to nie jest najgorzej(choć ja nie jestem architektem), jak nie potrzebujesz tego jednego pokoju zrób tak jak uważasz. Tylko jak bedziesz robil kuchnie to jednak polecam aby okap był jak najblizej tego slupa, nie wiem czy to jest sciana nośna czy ciąg wentylacyjny, bo jezeli wentylacja to o wiele lepiej jest miec okap do niego podlaczony niz po prostu taki wolno stojący.
  • Odpowiedz
@quba92: Zdarza się gotować :P... no kuchnia też wydaje mi się lekkim problemem, chyba właśnie podpytam kogoś o to plan.
Sam robyg no to jest w sumie główny czynnik, przez który mam dylemat. Aktualnie to chyba deweloper, o którym jest najwięcej negatywnych opinii w trójmieście. Z drugiej strony ciężko mi znaleźć takiego, u którego przeważały by pozytywne
  • Odpowiedz
@ismellfearinyoureyes: teraz deweloperzy są w takim momencie, że ceny mieszkań idą w górę i popyt na nie jest strasznie wysoki i mają dużo roboty, no i wiadomo chcą zarobić ale najwidoczniej nie ma komu robić albo ukraincy robia #!$%@? i trzeba po nich poprawiac
  • Odpowiedz
niedaleko Lawendowego Wzgórza mieszkania sprzedaje Domesta (prawdopodobnie jest to spółka zależna od Inpro), gdzie jakość mieszkań jest dużo wyższa, a ceny podobne.
  • Odpowiedz
@catch: Dzięki podoba mi się ten pomysł. Tylko pewnie wiązałoby się to z likwidacją grzejnika znajdującego się pod oknem. Z tego co się orientuję to właśnie są 4 grzejniki w mieszkaniu pod oknami

@Optymistik: Tak widziałem, masz rację ceny podobne. Ogólnie mój ojciec wykańczał mieszkanie zarówno na lawendowym wzgórzu jak i w mieszkaniu postawionym przez Inpro(znajdujące się obok lawendowego wzgórza) i w sumie stwierdził, że nie widzi większych różnic w
  • Odpowiedz
@ismellfearinyoureyes: On tam jest zupełnie niepotrzebny, ewentualnie można przesunąć w stronę drzwi balkonowych i schować pod otwartym blatem, ale usunięcie go chyba nie zrobi ci różnicy, ważne żeby uzyskać na to zgodę. Możesz też postawić niską i dość długą ściankę przy drzwiach balkonowych i zabudować sobie szafkami od strony kuchni. Moim zdaniem przedłużenie ścianki przy WC zaburzyłoby przestrzeń, pomniejszyło optycznie salon, zaciemniło resztę mieszkania, a miejsca dałoby to niewiele... Już lepszym
catch - @ismellfearinyoureyes: On tam jest zupełnie niepotrzebny, ewentualnie można p...

źródło: comment_ZNLXpxuhZh4Qd6csTgrr3KzUlYuDoCyW.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz