Wpis z mikrobloga

Mireczki, które były albo są na #emigracja w #australia - które miasta są Waszym zdaniem godne polecenia? Wyjeżdżam w tym roku do Australii z wizą Working Holiday i chcę gdzieś załapać się do roboty, fajnie spędzić czas, odłożyć trochę gotówki na dalsze podróże.

Wstępnie myślałem o Melbourne, bo mam tam znajomych, ale widzę, że to jest jedno z mniej nasłonecznionych miast w Australii :(

Zależy mi na tym, aby miasto było w miarę 'imprezowe', tj. żeby było tam sporo młodych ludzi, a nie geriatria, żeby ceny nie były z kosmosu i żeby względnie łatwo było złapać jakąś robotę na start. Sensowna komunikacja miejska też będzie sporym plusem :)

Dzięki za wszelkie porady!

#melbourne #perth #sydney #brisbane
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Slucham_psa_jak_gra_: Możliwe. Nie wiem, nie byłem. Chętnie poznam opinie o miastach, do których warto się wybrać. Nie mam za bardzo do czego porównywać, nigdy nie byłem.

Taka Warszawa jest na ten przykład młoda i imprezowa, łatwo w niej o robotę i w sumie pomimo tego, że nie jest tania to każda średnio ogarnięta osoba się tu raczej utrzyma.
  • Odpowiedz
@Sky_is_the_Limit: Mieszkałem w Perth, Adelaide i Melbourne.

- Perth jest fajne, drogie do życia ale płace też są wysokie, jest odizolowane od reszty miast w Au, sporo dzieje się imprezowo we Fremantle, dużo młodych/backpackers, plaże są świetne, jest mega gorąco

- Melbourne jak dla mnie za bardzo tłoczne, chaotyczne, bardziej przypomina mi jakąś europejską stolicę, dzielnica Brunswick jest imprezowa, hipsterska,

- Adelaide, tam mi się najlepiej żyło, spokojne miasto, jest
  • Odpowiedz
@Sky_is_the_Limit: potwierdzam @motylus: Melbourne najbardziej przypomina europejskie miasto. Jednak klimat tam jest trochę męczący.

Osobiście wybrałbym Sydney, wg mnie to takie połączenie anglosaskiego i azjatyckiego miasta, co mi bardzo odpowiada. Do tego fajny klimat i super plaże. Życie jest strasznie drogie, ale coś za coś.
  • Odpowiedz
@Sky_is_the_Limit: Nie zatrzymuj się w jednym miejscu, przejedź się po całej Australii! Ja się zabunkrowałam w Sydney i teraz trochę żałuję, że na początku nie zwiedziłam więcej, bo teraz już nie bardzo mam czas poza weekendami cokolwiek zobaczyć.

Ciężko powiedzieć gdzie jechać, ale mogę powiedzieć, gdzie nie warto! Nie zatrzymuj się na długo w Canberze, bo to straaaasznie nudne miasto :D Jest ciekawe architektonicznie (było wioską owczarzy, aż któregoś dnia
  • Odpowiedz