Wpis z mikrobloga

#css #webdev

Czesć, mam zagadkę - dla mnie. I przyznam, że zgłupiałem.

Jest sobie kod css pozycjonujący element:

left: 197px;
bottom: 441px;
position: relative;

I na najnowszym Chromie na kompie A działa idelanie. Ale na takm samym chromie ale komputerze B już wyświetla się w cały świat. Żeby na B był wyświetlany w poprawnie (w takim samym miejscu) kod musi wyglądać tak:

left: 12px;
bottom: -93px;
position: relative;

Ale wtedy z wiadomych względów wyświetlanie pieprzy się na kompie A. Ogólnie rozmawiałem z kilkoma osobami siedzącymi we frontendzie od dawna i ich opinia była dość enigmatyczna i można ją streścić słowami: "to nie ma prawa się tak dziać, pomiędzy różnymi przeglądarkami ok ale na tej samej nie.". Przy czym nikt się wcześniej z czymś takim nie spotkał. Ale może wy macie jakieś doświadczenie?
  • 19
@Seeker: ja tu widzę podstawowe błedy, choć nie widzę też całego kodu mianowicie:

left i bottom bedzie dzialac tylko dla position: absolute; a te divy powinny być w divie position:relative; ten kontener relatywny musi mieć określoną szerokość np: width 100%
@Seeker: no to pewnie gdzieś jest nadpisany css !important; przeszukaj, lub duplikat klasy w jednym jest relative w drugiej absolute, lub obiekt jest generowany dynamicznie z parametrem absolute do dragdropa albo innego gówna...
@Seeker: Różnica w interpretacji line-height dla elementu .level-3. Nie wiedzieć czemu nowy chrome, o którym mówisz, być może, zaokrągla te dziwne 20.8px do 21px i to powoduje właśnie taki efekt który przedstawiasz. Pytanie tylko brzmi: skąd ta różnica w interpretacji.