Wpis z mikrobloga

Dwa pytania z dziedziny #bmw #e46 #n42

1.Przy jak niskim poziomie oleju zapala się żółta kontolka oleju? Mam obecnie wyciek z pokrywy zaworów, kupiłem już u. elringa i w weekend będę zmieniał. ale na chwilę obecną poziom na wskaźniku (zmierzone 5min po zakończeniu jazdy) wskazuje poziom jak poniżej na zdjęciu, pytanie - czy nie powinna zaświecać się już żółta kontrolka? Czy jazda z takim poziomem jest jeszcze względnie bezpieczna (mam trasę 30km do zrobienia a nie zdąże dziś kupić oleju).

2.Czy przy wymianie uszczelki pokrywy zaworów jest pełny, swobodny dostęp do odmy? Jestem umówiony na wymianę tej pierwszej, ale jeśli odpowiedź brzmi tak to sprawdziłbym od razu odmę (test otwarcia korka wlewu oleju nie powoduje żadnych zmian w pracy silnika co z tego co wyczytałem wskazuje na zapchaną odmę). Przyznam szczerze że średnio uśmiecha mi się kupować cały setup odmy za 5 stów dlatego pytanie uzupełniające - wyczyszczenie odmy jest sensowną alternatywą? Pozdrawiam

@blackphoenix kojarzysz może? ( ͡º ͜ʖ͡º)
#motoryzacja #mechanika #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #samochody
cebula12klocuch13 - Dwa pytania z dziedziny #BMW #E46 #N42

1.Przy jak niskim pozio...

źródło: comment_2IE1NZ1WFwNZMLZedwlpwwifTaQgVzOB.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
@blackphoenix: @2 - a zmieniałeś z jakiegoś konkretnego powodu odmę? Przyznam szczerze że chciałem uniknąć tej wymiany bo nie wiem ile auto jeszcze ze mną pobędzie (gdyby to było jakieś 2.5 czy 3l ale w 1.8 trochę głupio inwestować ( ͡° ͜ʖ ͡°). Mam obawy jednak że jeżeli odma jest faktycznie zapchana, żeby przez ciśnienie uszczelka znowu mi nie pusciła..
  • Odpowiedz
@blackphoenix jaki suchy? Żółta kontrolka od oleju zapala się jak olej spada poniżej minimum czyli 1/3 bagnetu, wychodzi mniej więcej tam gdzie zaznaczone, ale PO jeździe, po zgaszeniu.
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: ohui :D jak zmieniałem 2 tygodnie temu olej to spuściłem chyba ze 2l z miski bo tyle mi zostało XD (pęknięta miska + uszczelka podstawy filtra). A ja #!$%@? ogień na tłoki 6k rpm XDD m43b16 here, nie świeciła się kontrolka, bagnet suchy w sumie był ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@kipowrot: @blackphoenix: Aha, przy temacie odmy przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz - ktoś kiedyś pisał że zapchana odma powoduje różne cyrki z wskazaniami oleju (ciśnienie wprowadzanego bagnetu wpływa na poziom oleju zakłamując wynik i tego typu akcje, a po wymianie odmy niektórym przybywa po litr oleju ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pomyśłałem teraz że może faktyczny stan mam wyższy niż pokazuje bagnet i dlatego
  • Odpowiedz