Aktywne Wpisy
donalejd +59
koala667 +68
Nielegalni imigranci chodzą sobie na luzie po Warszawie...ba, nawet korzystają z transportu publicznego żeby dostać się do Niemiec. Służby? jakie służby? ¯\(ツ)/¯
Lewa fotka jest z Warszawy a prawa z okolic granicy Białoruś/Polska. Praktycznie wszyscy mają identyczne buty kupowane na Białorusi albo przez Polskie NGO które trudnią się przemytem ludzi. W Polsce musi dojść do zamachu terrorystycznego żeby ludzie się obudzili?
#imigranci #warszawa #polska #bekazlewactwa #4konserwy #bialorus #granica #europa
Lewa fotka jest z Warszawy a prawa z okolic granicy Białoruś/Polska. Praktycznie wszyscy mają identyczne buty kupowane na Białorusi albo przez Polskie NGO które trudnią się przemytem ludzi. W Polsce musi dojść do zamachu terrorystycznego żeby ludzie się obudzili?
#imigranci #warszawa #polska #bekazlewactwa #4konserwy #bialorus #granica #europa
Kosztowo wyjdzie to samo co np. gaz, a będziesz musiał oddzielnie zrobić drugą pompę na CWU.
Zimą sprawność niewielka, a latem, nie ma zbyt dobrego sposobu chłodzenia tą pompą. Musiałbyś dokupić konwektory lub ustawić tą pompę od CWU do oddawania powietrza do wew. lub kupić trzecią pompę powietrze-powietrze :)
Sam się nad tym zastanawiałem i w końcu robię gaz. Jak
Sprawność pompy do -28 stopni w co niektórych jest bez zmian.
Jedynie więcej pradu zeżrą A chłodzić można aktywnie klimakonwektorami albo pasywnie przez OP
@waldinio: jakim sposobem oszukali fizykę? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dom po podłogach łącznie z ogrzewanym garażem w którym mam OP ma 315m2. Wg wyliczeń w OZC zużyje 14493kWh/rok. Całkowita projektowana strata cieplna to 9,6kW więc dodając 0,25-0,5kW na CWU biorę pompę Panasonic T-CAP 12kW 3f.
Średni COP tej pompy śmiało można liczyć na 3,5 zatem biorąc zapotrzebowanie na ciepło mamy zaokrąglając 4140kWh gdzie w Tauronie w małopolsce średnia cena za kWh w taryfie G11 to 0,53zł,
@waldinio: czyli jednak się zmienia. Klasyczna fizyka trwa na swoim miejscu. A już myślałem, że jakaś innowacja.
Wygodnie też pominąłeś sprawność pompy do grzania CWU bo tam temperatura zasilania musi być ok 55 stopni. Sprawność będzie już znikoma.
Jeśli będzie niska temperatura na zew., ciekawe czy wystarczy ci czasu żeby nagrzać wody do kąpieli i ogrzać dom bez wykorzystania grzałek które mają zdumiewające COP=1
t-cap 12kw KIT-ADC12GE5
Prosument, gminne środki czy jak?
Miliony ludzi którzy mają zainstalowane pompy ciepła w tym np szwedzi czy finlandczycy gdzie u nich jest jeszcze zimniej muszą się mylić ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Ehh, szkoda strzępić ryja....
https://www.ceneo.pl/37595649
O kosztach eksploatacji nie wspomnę... za prąd prawie nic nie zapłacę a za gaz dodatkowo 2700zl rocznie
Instalacja zwraca mi się bardzo szybko.
Oczywiście można taniego