Wpis z mikrobloga

Mireczki, w najbliższym czasie będę stawiał u siebie Ubuntu 16.04 i będę się starał jakoś ładnie je urządzić, żeby było prosto, schludnie i funkcjonalnie. Macie może jakieś rady, nakładki, programy, które mogą w tym pomóc?
#linux #ubuntu #pokazpulpit
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Plasma 5.12, wyłączone/usunięte akonadi (niestety) i jeśli nie potrzebujesz indeksowania plików po zawartości - zdeaktywowany baloo. Do tego Yakuake jako terminal i fru. Za pomocą Dolphina robi się wszystko z plikami lokalnie i zdalnie.
(mam openSUSE Leap ale DE jest niezależne od dystrybucji).
  • Odpowiedz
  • 0
@qdt2k Jak rozumiem, nie wpłynie to na działanie samego systemu? (No poza indeksowaniem). Będę go używał głównie do pythona i programowania w ROSie, a zdążyłem już się nauczyć, że tam pozornie mała zmiana może pociągnąć wiele konsekwencji
  • Odpowiedz
@Chrzaszczu: pytasz o baloo? Po zakończeniu pierwszego indeksowania dalej już wpływ na wydajność niewielka (proces sobie w tle biega i reaguje na zmiany w plikach).
Przy średniej klasie sprzętu wpływ na wydajność będzie niedostrzegalny (zawsze można prostym poleceniem zawiesić działanie baloo (balooctrl stop).
U mnie ani laptop z i7 i 16GB ani przenośny hebelek z Atomem i 6GB mają wyłączone baloo. Za to desktop/serwer, na którym znajduje się
  • Odpowiedz
  • 0
@qdt2k akurat jestem zmuszony do Ubuntu 16.04 przez oprogramowanie, na jakim będę działał. A kontrola wersji, to Githubie, Bitbucket a jako klient do tego SmatGit.
Jak usiądę do tego, to w razie czego mogę wołać do pomocy?
  • Odpowiedz
@Chrzaszczu: Pewnie, że możesz wołać.
Co do oprogramowania, to jeśli nie jest jakieś strasznie zamknięte to polecam sprawdzić bazę OBS: https://software.opensuse.org/search
Mam kilka komercyjnych programów i (poza corelowskim Aftershot Pro) nie miałem najmniejszych problemów z uruchomieniem ich na suśle.
U mnie synchronizacją zarządza git-annex oraz niezależnie synchronizacja kilku katalogów - NextCloud.
  • Odpowiedz
  • 0
@qdt2k no niestety oprogramowanie robione przez grupę naukową z politechniki w Madrycie. Strasznie niszową sprawa i nawet na Ubuntu 14.04 nie chciało ruszyć.
  • Odpowiedz
  • 0
@Prezes_roku póki co, to są dla mnie totalnie nic nie mówiące nazwy, nie wiem co robią te programy xD ale dzięki za radę! Zbiorę bazę tego wszystkiego i zobaczę, co dam radę osiągnąć, jak mi lapek wróci z serwisu
  • Odpowiedz
@Chrzaszczu: Yakuake to jest terminal wywoływany skrótem klawiszowym (domyślnie F12, zjeżdża w dół, jak roleta) i możesz sobie na nim działać. Tilda to jest (prawie) to samo, tylko lepiej napisane i bardziej konfigurowalne.
  • Odpowiedz