Wpis z mikrobloga

Pensja minimalna w 2007: 936zł brutto
Drugi próg podatkowy w 2007: 10,000 brutto (7,462 netto) - tyle co 10 minimalnych
Zwolnienie z podatku od zakupu auta PCC3: 1000zł - tyle co jedna minimalna

Pensja minimalna w 2025: 4626zł brutto
Drugi próg podatkowy w 2007: WCIĄŻ 10,000 brutto (7,462 netto) - tyle co 2,5 minimalnej
Zwolnienie z podatku od zakupu auta PCC3: WCIĄŻ 1000zł - 22% minimalnej

Naprawdę, j---ć ten kraj - i te stare dziady chcą młodych słać do koszar jak my nie mamy o co walczyć w tym syfie

#podatki #obowiazkowecwiczeniawojskowe #polska #dziendobry
SzubiDubiDu - Pensja minimalna w 2007: 936zł brutto
Drugi próg podatkowy w 2007: 10,0...

źródło: kj

Pobierz
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SzubiDubiDu przecież drugi próg się zmienił z 85 na 120. Swoją drogą jest to niesamowite że kwota wolna, drugi próg to piękne, okrągłe liczby żeby ładnie wyglądały na bilbordach, a nie kwoty obliczane w relacji do minimalnej/średniej krajowej co roku, tak jak np. 30krotność ZUSowska
  • Odpowiedz
@grek_zorba: Bzdury, drogi próg się nie zmienił bo wprowadzono 9% składke zdrowotną i wyszło praktycznie na to samo, ale dla tych co zarabiają 12k brutto to mają teraz mniej niż przed reformą xd
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu wchodzilem wtedy na rynek pracy i uwierz mi chlopie, nie chcialbys sie zamienic na tamta Polske.
Bezrobocie 20-30% w zaleznosci od refionu, wsrod mlodych pewnie wiecej.
Przestepczosc i warunki pracy takie, ze zlapalibyscie sie za glowe. Chamstwo, wyzysk, mam 100 w kolejce na Pana miejsce.
  • Odpowiedz
dla przeciętniaka też poziom życia jest znacznie wyższy.

@Sweet_Pear_in_Teriyaki: ale ze jak? Kolejki do lekazy/sądow sie zmniejszyly? W sklepie masz lepszej jakosci zywnosc? Tyle ze dostep do inernetu sie poprawil i masz netfliksa na codzien ale czy to znaczy ze poziom zycia kest wyzszy?
  • Odpowiedz
@woskrosenie:

Kolejki do lekazy/sądow sie zmniejszyly?

Chyba tak, na pewno jakość usług medycznych znacznie wzrosła. Pamiętam jak wyglądała przychodnia kiedy chodziłem do gimnazjum i jak wyglądają dzisiaj. W szpitalach specjalistycznego sprzętu jest od groma w porównaniu z
  • Odpowiedz
Swoją drogą jest to niesamowite że kwota wolna, drugi próg to piękne, okrągłe liczby

@grek_zorba: drugi próg przed zmianami wynosił

85 528 zł

rzeczywiscie bardzo okrągła liczba. Eh zumerki znowu opisują czasy w których srali w pieluchy
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu

Pensja minimalna w 2025: 4626zł brutto

Drugi próg podatkowy w 2007: WCIĄŻ 10,000 brutto (7,462 netto) - tyle co 2,5 minimalnej

Po uj zestawiasz drugi próg podatkowy z 2007 roku z płacą minimalną 2025? Drugi próg podatkowy w 2025 to 120k.
Do tego w 2007 miałeś kwotę wolna od podatku 0,5k, a teraz 30k.
  • Odpowiedz
@Sweet_Pear_in_Teriyaki: sprzetu medycznego jest rzeczywiscie wiecej. Tylko jak sie chcesz zapisac na zabieg to tylko prywatnie bo panstwowo zapisy sa "na za rok". Ostatnio bylem u laryngologa i badal mnie jakis domniemam ze hindus, czy on mial naprawde skonczona medycyne tego niewiem.
Odnosnie zywnosci sam niewiem kiedy gorsza chemie ladowali
  • Odpowiedz