z tymże skala ok. 1/2 w stosunku do oryginału. Widać strzępy po supportach, hak również nie wyszedł tak jak bym się tego spodziewał. Jak na niski koszt drukarki spodziewałem się czegoś gorszego, pytanie czy na drukarce na 3-4K efekt byłby lepszy?
@dinokoder: oczywiście że by wyszło lepiej. Niska cena Anety nie bierze się przecież z niczego bo jeśli chodzi o dokładność wydruku to właśnie wypada dosyć kiepsko. Oczywiście że można to poprawić i są do tego poradniki co można wymienić lub usprawnić ale i tak daleko będzie zawsze do drozszego sprzętu.
@YogiYogi: Myślałem o pomalowaniu lub jakiejś małej dioramce, nie wiem jednak kiedy starczy na to czasu. Drukarka sama w sobie średnio trzyma XY (różnice ok. 1mm), więc musiałbym trochę czasu zarezerwować na kalibrację.
@dinokoder: nie obraź się, ale to wyszło słabo. Jakby to było w rozmiarze 1x2cm to od wielkiej biedy, ale to wygląda na znacznie większe... Z tego thingfilesa naciekawsze jest to foto: (użycie farby podkładowej do metalu - jako matowego "piaskującego" pokrycia wydruku)
@hrumque: dlatego napisałem, że przeskalowałem. Druk jednej części przez kilkanaście godzin nie wchodził w grę. Ten sprzęt nauczył mnie, iż jeśli chciałbym puścić coś dłużej to muszę uważać (jakiś czas temu przy 5h wydruku potrafił zepsuć tuż przed końcem), więc lepiej dzielić części na mniejsze i sprawdzać co jakiś czas czy drukarka nie zrobiła jakiegoś psikusa (typu zacięcie filamentu i druk w powietrzu lub kleks z plastiku na wydruku).
@dinokoder: chciałem nawet dla testu puścić wydruk - ale ten model ma spore błędy (W sensie projektowania w celu druku 3d) - zwłaszcza po skalowaniu w dół - jest mnóstwo elementów z niczym nie połączonych, bo elementy łączące są w projekcie, ale wychodzą znacznie mniejsze niż 0.1 mm w każdym wymiarze, i giną (drukarka nie zrobi tak cienkiej linii) a z tego powodu - np klocki-części gąsienicy zostają luzem lub
@hrumque: tam jest trochę zamieszane z wersjami - na stronie są do pobrania zarówno wersje bez supportów, jak i z. W moim przypadku STL był obrabiany do GCode przez Curę (warstwa 0.2mm) i drukowany Repetierem.
@dinokoder: Mirku, z ciekawości spróbuję wydrukować kawałek tego czołgu dla porównania (np. wieżę). Też mam Anetę, też przeskaluję na 50%, też z warstwą 0,2mm i też potnę Curą. Jedynie filament będzie inny bo aktualnie mam szare PLA. Po południu spróbuję wrzucić fotę jak wyszło. Fajnie gdyby ktoś wrzucił też taki test z drukarki za parę tysi dla porównania :) #druk3d
@dinokoder: Do małych wydruków z PLA używam w Curze dość bezpiecznych ustawień jak niżej: Print speed 40mm/s Infill speed 40mm/s Wall speed 20mm/s Travel speed 60mm/s Initial layer
Ok pomyłka z mojej strony, skalowałem wtedy jednak nie na 50% lecz na 60% ( ͡°ʖ̯͡°). Właśnie zmierzyłem suwmiarką (tym bardziej detale powinny być lepiej widoczne). Druk tej części ponad godzinę.
@dinokoder: Ustawienia retrakcji mam takie same. Prędkości podobne z tą różnicą, że zewnętrzne ściany (u mnie "wall" 20mm/s, u Ciebie "outer shell" 0mm/s czyli 40mm/s) drukuję wolniej bo to daje wyraźnie lepszą jakość powierzchni kosztem tylko nieznacznego wydłużenia czasu druku. Ja drukuję w 210st. i tnę najnowszą Curą 3.2 ale to nie ma raczej znaczenia bo jeszcze tydzień temu też miałem 14.07 z karty SD od chińczyka z zestawu i
@pin_i_zielony: Możliwe, że to coś z kalibracją. Tak, to jest PLA złoty 1.75 (raczej bym go nazwał miedziany). Wrzucam zdjęcie wydruku (po usunięciu supportów) z nowej Cury wg Twoich ustawień i na innym filamencie (PLA szary z 3dcolor.pl). Tym razem skala 50%, dalej warstwa 0.2mm i druk w 210/60 stopni. Jest trochę lepiej, ale zdecydowanie nie tak dobrze jak u Ciebie.
@dinokoder: No jest dużo lepiej z tym szarym PLA. Ciężko dokładnie ze zdjęć powiedzieć co można poprawić ale widzę kilka problemów z którymi sam się borykałem. #aneta8 #druk3d - chłodzenie wydruku - chyba jest trochę za słabe. Miałem to samo na "fabrycznej" białej dyszy, pionowe ściany się chodziły ok ale ukośne już się rozlewały a jak zwiększałem prędkość wydruku to robiła się tragedia. Wydrukowałem i założyłem
@pin_i_zielony: Wow! Dzięki za tak obszerne informacje. Będę miał co robić w chwilach przeznaczonych na rzeczy z drukiem 3D (u mnie na razie była tylko wymiana śrubek do stołu, żeby regulacja była łatwiejsza, na razie jednak już dawno nie musiałem stołu kalibrować, choć na początku tak co 2-3 wydruki). Typów szpul mam dwie - większą i mniejszą. Biały i złoty kolor był na mniejszej, choć faktycznie parę razy się zdarzyło,
https://www.thingiverse.com/thing:2038102
z tymże skala ok. 1/2 w stosunku do oryginału. Widać strzępy po supportach, hak również nie wyszedł tak jak bym się tego spodziewał. Jak na niski koszt drukarki spodziewałem się czegoś gorszego, pytanie czy na drukarce na 3-4K efekt byłby lepszy?
Drukarka AnetA8. Wpis dedykowany fanom Dune2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#druk3d #dune #diuna #aneta8 #dune2
źródło: comment_8xkBbKOYSCInrQyFpwAghXtezD9EjHVx.jpg
Pobierzźródło: comment_oOjRqMQ3eGSCohNBgdlRkdto8YIMO9rv.jpg
PobierzZ tego thingfilesa naciekawsze jest to foto:
(użycie farby podkładowej do metalu - jako matowego "piaskującego" pokrycia wydruku)
źródło: comment_GTVM7ebwIm78pyPifeYxyGQQhwFsDeQW.jpg
PobierzZ
źródło: comment_eoEK3mrStic4FR9o4rCNAJywIROxtTPS.jpg
Pobierzźródło: comment_7uvMpHUDl2RttWPdAPCza4yqjgvntpJI.jpg
Pobierzźródło: comment_j0SktaFG7HXASlrJ2FD63ypYDuvNbU6f.jpg
PobierzPrint speed 40mm/s
Infill speed 40mm/s
Wall speed 20mm/s
Travel speed 60mm/s
Initial layer
Print speed 40mm/s
Bottom layer speed 20 mm/s
Infill speed 0 mm/s
Inner/Outer
Wrzucam zdjęcie wydruku (po usunięciu supportów) z nowej Cury wg Twoich ustawień i na innym filamencie (PLA szary z 3dcolor.pl). Tym razem skala 50%, dalej warstwa 0.2mm i druk w 210/60 stopni. Jest trochę lepiej, ale zdecydowanie nie tak dobrze jak u Ciebie.
źródło: comment_b31eCvKg4Y545046pApktheopYVrb5Sx.jpg
Pobierz- chłodzenie wydruku - chyba jest trochę za słabe. Miałem to samo na "fabrycznej" białej dyszy, pionowe ściany się chodziły ok ale ukośne już się rozlewały a jak zwiększałem prędkość wydruku to robiła się tragedia. Wydrukowałem i założyłem
źródło: comment_AzViW16LJx29VMsIxJ3tRvLvSNYSqi4j.jpg
Pobierz