Aktywne Wpisy
Pechpechpech +2
#przegryw ja rucham a Wy zazdrośni
qew12 +30
Jedni mają pieniądze, inni mają znajomych, partnera. Ja nie mam nic i do tego jestem nienormalny.
#przegryw
#przegryw
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Mirki czy ktoś jeździ na którejś z opon poniżej?
Przeglądając internety za oponami, zachęcony zachowaniem ostatnio kupionych zimówek z segmentu budżetowego, z czystej ciekawości sprawdziłem budżetówki na 17". Etykiety unijne obiecują na względną ciszę w trakcie jazdy, a także na wspaniałe , sprawowanie w hamowaniu... Sava UHP2 i Dębica UHP2 są oponami bliźniaczymi.
Na zimę, jak wspomniałem poszedłem w budżetowe zimówki - Frigo UHP2 i generalnie rzecz biorąc jak na zimówkę za 230 złotych są świetne szczególnie, gdy na drodze leży parę centymetrów śniegu. Tam, gdzie wcześniej, w "kopnym śniegu" Nokian WD4 ledwo sobie radził, tam Frigo UHP2 biło go na głowę. Na Mokrym asfalcie z kolei odczucia z hamowania, czy przyspieszania zbliżone. Według Etykiety unijnej Zachowanie na mokrym klasa "B", opory toczenia klasa "c", hałas do 71dB. Jeżdżę na codzień niespełna dwustukonnym autem i byłem pod wrażeniem, że tak tania opona sobie radzi...
Odkąd Dębica weszła do koncernu Goodyear-Dunlop, powstało kilka "budżetowych" opon do mocniejszych samochodów. O dziwo w internetach wszyscy chwalą, szczególnie że SAVA UHP2 w niemieckim Auto-Świecie weszła do pierwszej 12 wśród testowanych opon pod względem prędkości na mokrym łuku i pod względem hamowania, konkurując z Toyo, Michelinami, Pirelli Dunlopami, Bridgestoneami i resztą śmietanki. Dębica według zapewnień ma być nieco lepsza, ze względu na bardziej rozbudowany system lameli. Nadal - zachowanie na mokrej drodze według etykiety "A"... I poziom hałasu 67dB.
https://www.oponeo.pl/dane-opony/sava-intensa-uhp-2-225-45-r17-91-y-mfs/174073796?origin=shopping&gclid=EAIaIQobChMIoPrY0_Ca2QIVRjwbCh32MwD5EAQYASABEgIVRfD_BwE
https://www.sklepopon.com/opona-letnia/debica-presto-uhp-2-225-45-r17-91-y-fr-96898
Jeśli ktoś testował, jeździł, proszę o opinie :)
@kfffasny no właśnie o takich opiniach mówię, nie z gazet. Co najmniej 4 osoby które pytałem mówiły że jeżdżą na nich i są zajebiste, jak jest wilgotno to robią robotę. Do tego samochody podobne do mojego, dlatego się zdecydowałem. Jedyny ich minus to nie są najcichsze, ale coś za coś.
Koreańskie opony tj hankook to najlepsza opona jeśli chodzi o relacje cena/osiągi
Goodyear się #!$%@?ł, jeździ się gorzej niż na oponach koreańskich
Dunlop robi bdb opony
Pirelli robi najlepsze opony jeśli chodzi o zachowanie na mokrej i suchej nawierzchni, słabo radzą sobie w glębokim śniegu (ale w błoto pośniegowe nie robi na nich wrażenia)
Conti robi najbardziej
Goodyear i Dunlop to jeden koncern :p
w e65 mam dunlop sport, modelu nie pamiętam xD, ale dają radę
Goodyear za rzadko wypuszcza nowe opony, dunlop co roku. Dwa różne światy