Wpis z mikrobloga

mirki, moje #oneplusone odchodzi powoli do krainy wiecznych łowów, chciałbym więc kupić #oneplus5t i wrzucić go sobie w koszta #dzialalnoscgospodarcza
gdzie i od kogo zakupić telefon skoro nie boję się VATu a zależy mi na choć trochę realnej gwarancji na sprzęt? z tego co wiem nie mają oficjalnego sklepu w Polsce?
najtaniej znalazłem ten model u #joybuy choć nie wiem czy to najlepsze wyjście w tym przypadku?

#oneplus #oneplus5 #smartfon #telefony
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qbek śmiało możesz zamawiać z oficjalnej strony, wysyłka jest z Polski, magazyn znajduje się gdzieś koło Szczecina. Gwarancja jest realizowana w ten sposób że przyjeżdża kurier zabiera telefon do Czech tam go naprawiają i wraca do Ciebie. Nie ma sensu bawić się w jakieś sklepy pośrednie
  • Odpowiedz
@qbek: Teoretycznie można zamówić z oficjalnej dystrybucji bez problemu i będziesz miał gwarancję ale z jakiegoś powodu nie dostaniesz faktury VAT.

Szukaj na Allegro. Bludiode chyba może Ci zapewnić roczną gwarancję i FVAT.
  • Odpowiedz
@blantek: Od kiedy tak jest? Jak się w grudniu interesowałem to na forum oneplus było kilka postów ludzi o tym, że faktur z wyszczególnionym podatkiem VAT nie wystawiają. Zrezygnowałem wtedy z zakupu oneplusa.
  • Odpowiedz
BTW nastawiam się wstępnie na wersję 64GB ale przy dobrej cenie rozważę też wyższą ;-)

@blantek: @Pucha12: jeżeli mam możliwość zakupu z oficjalnej dystrybucji za ~2100pln i "boczną drogą" za ~1500pln (w obu przypadkach brak FVAT23%), to dlaczego oficjalna dystrybucja jest Waszym zdaniem konkurencyjna?
  • Odpowiedz
@qbek: Nie wystawiają faktury VAT bo nie są VATowcami. Firma zarejestrowana jest w HK a tam VATu nie ma. Jest on jednak zapłacony, podobnie jak cło przez firmę, ale nie mogą tego wykazać na fakturze dla klienta ostatecznego.

Ale to nie znaczy, że nie możesz wrzucić sobie telefonu w koszta. Możesz normalnie kupić w oficjalnej dystrybucji, po dostarczeniu telefonu do Ciebie piszesz na support, dopisują Ci do fakturki co tylko
  • Odpowiedz
@Grzesieq94: szybkie wyliczenia dla 64GB:
Oficjalna dystrybucja: startowo 500eur, ~2100pln, odejmując dochodowy ~1700pln
Allegro, najtańsza legitna oferta FVAT23% (wspomniany bludiode): 2131pln, bez vat i dochodowego ~1400pln
Chińskie sklepy-pośrednicy, dla joybuy 1540pln, minus dochodowy ~1250pln

powiesz coś więcej o tej zniżce studenckiej?
  • Odpowiedz
@qbek: https://oneplus.net/pl/student-program - możesz zarejestrować się z maili onetu i wp. Nie sprawdzają tego ;)

Co do chińskich sklepów nie wszystkie wystawiają jakiekolwiek faktury ;) W dodatku ewentualne uszkodzenie telefonu zgłaszasz z konta z którego był wykonany zakup, a to konto dostajesz od chińskich znajomych. Może być tak, że z z jakiegoś powodu skośnooki zresetuje Ci hasło i nie będziesz miał żadnej gwarancji.

Co do sprzedawców na Allegro dopytaj ich
  • Odpowiedz
@blantek: hm... czy zagraniczny rachunek/"invoice" wystawiany przez oficjalny sklep oneplus nie będzie tej samej rangi co ten z joybuy?
  • Odpowiedz
@blantek: Nie wiem jak rozliczenie GB, ale rozliczenie OP według księgowego będzie bezproblemowe. Z resztą widziałem już fakturę. Wygląda zupełnie normalnie, jedynie nie jest wypisana stawka VAT. Dokładnie takie same faktury otrzymuję od JetBrains za Webstorma i odliczam je bez problemu od kilku miesięcy.
  • Odpowiedz
@qbek: JA w sytuacji jak Twoja kupiłem telefon od użytkownika allegro ILTRADE_GI i pojechałem odebrać osobiście. Jest to normalny sklep GSM, nie żaden komis typu buda czy speluna. Dostajesz fakture VAT, dostajesz pisemną gwarancję, oni ją realizują przez producenta jasna rzecz. Dostałem pare gratisów case, ochrona na ekran. Komuś już polecałem na wykopie i też chyba stamtąd kupił i jest ok.
  • Odpowiedz