Wpis z mikrobloga

stosował ktoś mydło z aleppo? faktycznie dobre do suchej skóry czy po prostu nakręcony hype? ewentualnie jakieś inne łagodne mydło do codziennego mycia? #higiena #kosmetyki
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pomeranian: albo coś robić dobrze, albo wcale, przecież nikogo do niczego nie zmuszam, lecz podrzucam pomysł. Komuś może sprawdzić się mydło, inny woli emulsję z wianka, a mi się sprawdziła taka pielęgnacja
  • Odpowiedz
@Annton: nie o to mi chodzi, tylko porownac do mydla mozesz ewentualnie sam zel jaki stosujesz w tej koreanskiej pielegnacji. Bo jak po zastosowaniu mydla aleppo wetrzesz w skore jeszcze 9 specyfikow to pewnie tez bedzie dobrze wygladac. I nie uwazam ze "duzo" jest synonimem "dobrze" czy tez "porzadnie".
  • Odpowiedz
@Pomeranian: mydło stosowałam samo, moja skóra była o wiele bardziej wysuszona, i nie stosuję wszystkich 10 kroków codziennie, ale obecnie zauważyłam poprawę stanu skóry. Reasumując, aby znaleźć coś dobrego dla siebie trzeba zobaczyć czego skóra potrzebuje.
  • Odpowiedz
@Annton: al op szuka po prostu lagodnego srodka, a nie pelnej pielegnacji- koreanskie myjadla nie sa delikatne, w pl mozna dorwac duzo lagodniejsze (koreanki wbrew pozorom mocno sie oczyszczaja, a potem nadrabiaja naruszenie bariery hydro-lipidowej emolientami)
  • Odpowiedz
@Pomeranian: rozumiem ale mydło to ostatnia rzecz, którą bym poleciła. Może żel do mycia z fitomedu? A co do koreańskich kosmetyków mam ich raczej niewiele i staram się sama coś kombinować działając według ich zasad
  • Odpowiedz
@Annton: tak naprawe to te zasady sa wykreowane przez rynek nie same koreanki ;) A same koreanki potrafia placic ogromne sumy za nasza ziaje (jest na ich rynku sprzedawana nawet 10 razy drozej).
Najlepiej czytac sklady i wybierac zele lub mleczka bez sls/sles/sms (unikac wszelkich sulfate), najlepiej jak pierwszym detergentem jest glukozyd laurylowy, ewentualnie coco-glucoside, a oprocz tego w skladzie sa: pantenol, alantoina, betaina +informacja o ph 5,5 (fizjologicznym).
  • Odpowiedz
@ogtf: Ja dostałam kiedyś takie mydło i bardzo dobrze je wspominam. Ono oparte jest na oliwie z oliwek z tego co pamiętam. Mam suchą skórę i po używaniu faktycznie była trochę nawilżona.
  • Odpowiedz