Wpis z mikrobloga

murki jak sprawdzic czy telefon nie jest kradziony, lub po prostu oryginalny? #telefony i w sumie #xiaomi bo to jest xiaomi. siaomi maja jakies swoje numery, ktore mozna wklepac na ich stronie i sprawdzic czy oryginal? jak tak to jak on sie nazywa dokladnie i czy jest na opakowaniu?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ogtf: sa dwa numery, IMEI i seryjny. Wydaje mi sie, ze jesli sie udasz na policje to ci sprawdza po IMEI bez problemu. Jesli bedzie kradziony to oczywiscie telefon zostanie skonfiskowany a posiadacz zatrzymany.

to czy telefon jest oryginalny latwo stwierdzic po wygladzie i wskazaniach CPU-Z.

Jest jeszcze trzecie ryzyko, ze telefon jest obciazony dlugiem u jakiegos operatora. Mozna to sprawdzic po IMEI na stronie operatorow np
  • Odpowiedz
@blantek: no wlasnie, znalazlem mi6 w dosyc dobrej cenie, ale zastanawiam sie czy nie jakas kradzionka czy cos i trzeba bedzie sprawdzic
  • Odpowiedz
@ogtf: jak cena jest podejrzanie dobra to wysylkowo nic nie kupuj a szczegolnie z olx.
wiadomo skad pochodzi ten telefon? z chin? z polskiego sklepu? od operatora?
  • Odpowiedz
@ogtf: Jeżeli telefon został podpięty do czyjegoś konta Xiaomi to nie da się go używać bez wprowadzenia hasła (nawet po wyczyszczeniu do ustawień fabrycznych przy połączeniu z Internetem będzie wołać o autoryzację).
  • Odpowiedz
@Potfur: a jak to sprawdzic? nigdy xiaomi nie mialem. trzeba sie zalogowac na konto jakies(co bedzie niemozliwe i nie bedzie mozna aktualizowac itd) czy wystarczy odblokowac ekran i bedzie jakis komunikat?
  • Odpowiedz
@Potfur: Ale takie konto można łatwo odłączyć. Warunkiem jest, żeby być zalogowanym na tym koncie.

@ogtf: W ustawieniach przejdź na dół do zakładki "Konta", a następnie wybierz "Xiaomi". Jeżeli jednak poprzedni właściciel odłączył konto, to nic tam nie znajdziesz oprócz ekranu logowania.
  • Odpowiedz
@ogtf: w menu masz kilka aplikacji m.in. mi account i tam zobaczysz czy jest podpiety czy nie. oprocz tego zobacz ustawienia google czy telefon jest spiety z czyims kontem i oczywiscie ustawienia Find My Device
  • Odpowiedz
sa dwa numery, IMEI i seryjny. Wydaje mi sie, ze jesli sie udasz na policje to ci sprawdza po IMEI bez problemu

@ogtf: @blantek: bęben policyjny moze działac z tygodniowym opóźnieniem. jesli kupujecie jakiekolwiek fanty od kogos obcego, zalecam sporządzenia umowy kupna/sprzedazy i zawrzeć w niej cechy charakterystyczne w tym ew. numery, znaki szczególne itd. W dzisiejszych czasach łatwo paść ofiarą.
  • Odpowiedz