Wpis z mikrobloga

10 letni diesel, czy to nadal się opłaca?

Na przykładzie mojego peżo 307 SW w sumie już 12 letni. W ubiegłym roku zrobiłem w sumie nędzne jak na mnie 21141 km przy średnim uproszczonym spalaniu na poziomie 6 litrów (zapewne mniej) Koszt w paliwie to jakieś 5708,07 zł. Tożsamy model z taką samą mocą w benzynie pali 8 litrów, koszt przejechania tych kilometrów wynosiłby zatem 7949,02 zł, Różnica 2240,95 zł, ale niestety pod koniec okresu rozliczeniowego z-----a mi się turbina, koszt regeneracji i naprawy to 1150 zł i to wszystko z typowo dieslowskich napraw. W sumie jedyna od kiedy go mam, ale mam go zaledwie od 2,5 roku. Po podliczeniu wychodzi w tym roku 1090,95 zł na korzyść diesla.

Edit dla @ScaRRyMaN: i @grucha_88: Porównanie dla osób, które chcą mieć pełnowymiarowy bagażnik... Czyli LPG odpada

#oswiadczenie #samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
pogop - 10 letni diesel, czy to nadal się opłaca?

Na przykładzie mojego peżo 307 S...

źródło: comment_DZxvpKy5616dxvTARfAcoUrTXPeVBDuA.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ScaRRyMaN: @grucha_88: @pogop: Gadajcie co chcecie ale nawet te pare złotych oszczędności na gazie nie da wam tego pięknego zapachu diesla, rasowego klekotania i dmuchnięcia turbo ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
nawet te pare złotych oszczędności na gazie nie da wam tego pięknego zapachu diesla, rasowego klekotania i dmuchnięcia turbo

@Kejran: ja najbardziej lubie slodko-kwasny zapaszek tlenkow azotu w korku i smrod ropy na stacji benzynowej (najfajniej jak skoncza sie rekawiczki jednorazowe i jeszcze caly pistolet jest tlusty od ON - rece smierdza caly dzien) - poezja.
No i jak na mrozie odpalic dizla, to czasem tak sobie p--------e jak radziecki
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Adsumus: bez podśmichujków proszę ( ͡° ͜ʖ ͡°) z pewnych względów miałem kiepski rok, mało wyjazdów służbowych i w ogóle.

@Kejran: co do przyjemności z jazdy, to faktycznie wolę jeździć dieslem niż benzyną o podobnej mocy.
  • Odpowiedz