Wołam wszystkich wykopowych ekspertów aby przedyskutować ingerencję rządów w kryptowaluty. Zakładając najbardziej pesymistyczny z możliwych wariantów, że kryptowaluty stają się nielegalne w UE. Czy jest w ogole mozliwy taki scrnariusz? Jak będzie wtedy wyglądało podziemie, jak będzie można wtedy zamienić FIATY na coiny, jak to wpłynie na kurs? Jesli nie delegalizacja to jakie inne regulacje moga zostac wprowadzone? Zapraszam do dyskusji #bitcoin #kryptowaluty
Uważam, że to walka z wiatrakami i delegalizacja obrotu kryptowalutami owszem mogłaby wejść w życie (mało prawdopodobne), zatrzęsłoby to kursem, jak wszystkie negatywne newsy, ale wiadomo, że nie da się tego w praktyce zakazać.
Każdy kto choć trochę siedzi w temacie wie, że tu już nie chodzi tylko o samo ułatwienie płatności, ale mnóstwo genialnych rozwiązań z potencjałem i nowych technologii opartych o blockchain. Rynek krypto ma ogromny potencjał i moim zdaniem będzie miał duży wpływ na inne gałęzie gospodarki. Jeśli UE/Polska wprowadzi jakieś złe regulacje, to sami wiecie gdzie odpłyną pieniądze...
@grucki @pawe88: w przyszłości zdecentralizowane giełdy, atomic swaps, smart kontrakty - myślę że zakazać krypto całkowicie będzie ciężko, ale przez bany i regulacje mogą być bardzo duże spadki
@grucki: najpierw będą siać propagandę zła, bo doskonale wiedzą, że to obywatele rządzą. Nie zrobią nic jeśli ich analizy wykażą spadek słupków poparcia. Widać, że to wszystko wchodzi teraz coraz bardziej w fazę "badanie terenu".
@Vendetta0511: myśle że akurat poparcie społeczne to nie będzie dla nich problem. W mediach będą padały hasła typu "amber gold" "piramida" "finansowanie terroryzu" "cyberprzestępczośc"
@grucki: Karta do bankomatu w firmie z poza EU, przelewasz BTC na adres karty wypłacasz w bankomacie, albo wycieczki do Czech do bitomatów. Możliwości jest wiele. Jak będzie potrzeba to sie znajdzie sposób. Oni nie są wstatnie tego zablokować to jest zjawisko ogólno światowe. BTC to bedzie taki safe haven, nie są wstanie Ci zabrać BTC jak masz je prywatnym porfelu i pamietasz haslo :)
@grucki: Delegalizacja prawdziwie zdecentralizowanych walut, na ich miejsce wprowadzenie swoich, scentralizowanych. Nie widzę innej opcji, jeśli ma się obyć bez zniszczenia obecnego status quo banków i państw jako kreatorów pieniądza.
@grucki: ja bym się w ogóle nie przejmował bo zakazać mogą jedynie wymiany krypto na PLN. Na inne waluty dalej będzie to można wymieniać, a jak wejdzie możliwość kupna towarów za to to nikt już nie będzie patrzył na PLNy tylko będą szły kontenery sprzętu z Chin do Polski. Czasami po takim zakazie wartość danego dobra nawet rośnie.
Sam pomysł zakazu jest absurdalny bo nie da się łańcucha przecież wyłączyć
Komentarz usunięty przez autora
Sam pomysł zakazu jest absurdalny bo nie da się łańcucha przecież wyłączyć