Wpis z mikrobloga

Zgodnie z obietnicą zamieszczam artykuł, w którym szerzej opisuje kilka sposobów przechowywania i wyrastania ciasta na pizzę. To właśnie problem czekania 6-8 godzin na wyrośnięcie był jedną z rzeczy, które utrudniały zrobienie Wam pizzy.

Metody wyrastania i przechowywania ciasta do pizzy

Przez wybór odpowiedniej formy wyrastania i przechowywania można osiągnąć różne efekty. Dla mnie najlepsza i najwygodniejsza jest metoda numer 2. Ciasto przygotowuje zazwyczaj dzień wcześniej, a następnego dnia nie muszę z zegarkiem czekać na to kiedy będzie gotowe tylko robię je o tej godzinie, którą uznam za stosowną. Oczywiście można łączyć metody co również jest bardzo wygodne, bo za jednym zamachem można zagnieść ciasto od razu na dwa dni ;)

Sposób wyrastania i przechowywania dotyczy ciasta z mojego przepisu sprzed ponad miesiąca. Początkowo wpis miał dotyczyć mrożenia, ale w tej kwestii jest tyle wariantów, że chcę jeszcze uporządkować dokładniej swoją wiedzę i sprawdzić wszystko w praktyce.

Zapraszam do obserwowania tagu #kuchniamg78, w tym tygodniu zgodnie z Waszym wyborem zajmiemy się Tiramisu, a później więcej pizzy. Jeśli ktoś chciałby być wołany do znalezisk z przepisami to proszę o plusowanie komentarza poniżej.

Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie śmiało tutaj lub na priv. Każdemu postaram się w miarę możliwości i wiedzy pomóc :)

-----------------------------------------------------
#gotujzwykopem #pizza
Pobierz MG78 - Zgodnie z obietnicą zamieszczam artykuł, w którym szerzej opisuje kilka sposob...
źródło: comment_deyMuMM0kh28evUAYmcOowE77uVFaNW2.jpg
  • 26
@MG78 pytam bo podobne przepisy mówią o np 25 gramach.
Ostatnio zaserwowalam niebieskiemu najgorsza pizzę swiata i chce się poprawić ( ͡° ʖ̯ ͡°)