Są jakieś akcesoryjne obiektywy do telefonów gdzie da się uzyskać rozmyty drugi plan i ręczną regulację tego? Telefonem z bliska da się robić ładne makro, a ja chcę z większej odległości. #fotografia #kamery #filmowanie #kiciochpyta
@xardas_pl preferował bym jakieś tańsze rozwiązanie, chce telefonem i jakimś tanim gimbalem się pobawić, jak mi się spodoba to pomyśle o jakiejś lepszej kamerze wtedy
@SuchyArbuz: za ten efekt odpowiadają dwa parametry: jasność (F/2.2 , im niższa wartość tym lepiej) i ogniskowa (im większa tym lepiej, ale im większa tym dalej musisz stać by zdjęcie zrobić). wnioskuję, że szukasz nakładki, która zrobi Ci coś w rodzaju teleobiektywu.
@zolwixx: @SuchyArbuz: I rozmiar matrycy! Na tak małej matrycy jak jest w aparacie nigdy nie otrzymasz tak płytkiej głębi jak w aparacie z większą matrycą.
@SuchyArbuz: w aparatach takie rozmycie tła uzyskuje sie dużym otwarciem przesłony w jasnym obiektywnie np. f 1.8. Może są jasne obiektywy w telefonach, a regulować (zwiększyć rozmycie - uzyskując najmniejsze f) to możesz np. zwiekszajac iso, albo zwiekszajac czas naświetlania .
@zolwixx @krzysztof_koszula @nsfw @kuraku chciałbym uzyskać taki efekt jak na tych ujęciach https://youtu.be/d52atuOqdQ0 od 07:40 On juz z tego co wiem robi te filmiki trochę lepszym sprzętem. Podobają mi się takie płynne przejścia dlatego też chce do tego gimballa (xcam sight 2 xD) i może jakiś obiektyw nakładany szerokokątny.
@SuchyArbuz są takie nakładki Ale są one warte tyle co nic i dodatkowo psują jakość zdjec, jedynym wyjściem jest kupienie telefonu z dobrym modułem foto, jako że jestem zawodowym fotografem to zależało mi na tym żeby aparat w nowym telefonie był jak najlepszej jakosci. Postawiłem na LG g6 i jest to obecnie najlepszy smartfon foto na rynku.
#fotografia #kamery #filmowanie #kiciochpyta
Choć fajnie by było mieć lustrzankę dwumatrycową, jedną bardziej pod wysokie ISO, drugą pod niskie, żeby zawsze była lepsza jakość.
@krzysztof_koszula
@nsfw
@kuraku chciałbym uzyskać taki efekt jak na tych ujęciach https://youtu.be/d52atuOqdQ0 od 07:40
On juz z tego co wiem robi te filmiki trochę lepszym sprzętem. Podobają mi się takie płynne przejścia dlatego też chce do tego gimballa (xcam sight 2 xD) i może jakiś obiektyw nakładany szerokokątny.
Zdjęcie przykładowe co potrafi.