Wpis z mikrobloga

Wczoraj skończyłem majstrować mieszadełko magnetyczne. Magnes z dysku twardego umieściłem na oko na środku, wrzuciłem rdzeń do zlewki i włączyłem.
Powiem Wam, że efekt super! Wir grubości pięciozłotówki po same denko, w razie potrzeby też i mniejszy bo regulacja oczywiście uwzględniona :D Płynna praca, brak bicia, magnes trzymał się na wiatraczku chociaż nie był przyklejony.
Dzisiaj chcąc już oficjalnie zatwierdzić jego położenie, dokleiłem kawałeczek taśmy, żeby się nie ruszał.
I czar prysł xD Rdzeń nawet na minimalnych obrotach jest #!$%@? na bok naczynka po ~10sekundach. Próbowałam dawać większe obroty, średnie, mniejsze, przesuwać magnes, ale to wszystko na nic :/ Jakieś protipy jak usidlić rdzeń na środku, żeby mógł np całą noc wirkować?
#piwowarstwo
  • 16
  • Odpowiedz
@Barcol: Albo os obrotu magnesu jest poza srodkiem, albo magnes jest za slaby. Czy jak rozkrecisz rdzen i patrzysz na niego z gory, to widzisz, ze kreci sie wokol punktu srodkowego, czy jest na nim?

Wez drugi magnes z dysku i poloz na tym pierwszym i sprobuj ponownie, jezeli dobrze pamietam, to mialem tak samo jak robilem swoje mieszadlo i musialem uzyc drugiego magnesu.
  • Odpowiedz
@kontra: Faktycznie jest delikatnie przesunięty :/ Przy płaskodennym szkle nie powinien mieć tendencji do samo-wyśrodkowania się? Popróbuję magnes jeszcze poprzesuwać
  • Odpowiedz
@Barcol: musisz wysrodkowac zeby os magnesu przechodzila przez os obrotu, bedzie sie lepiej trzymal.

Edytowalem ten moj poprzedni komentarz, dopisalem o drugim magnesie.
  • Odpowiedz
@KHOT: @paradoksik: @kontra: Wystarczyło poświęcić dodatkowe pół godziny na dopieszczenie pozycji magnesu :D Teraz działa bez zarzutu nawet na najwyższych obrotach, dodatkowo pracuje bezdźwięcznie. Dzięki za porady ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Barcol: A ja właśnie mam pytanie do kogoś bardziej doświadczonego. Czy jak na 20 l warkę starter drożdży płynnych się zrobi w brzeczce o odpowiednim IBU ale bez mieszania to drożdże się nie namnożą? Wydaje mi się że na takim starterze też powinno wyjść dobre piwo?
  • Odpowiedz