Wpis z mikrobloga

#podroze #pytanie #lotnictwo #odszkodowanie

Mircy mam pytanie
Kuzynka jest na Erazmusie w Portugalii,
miała wczoraj wracać z wycieczki na Maderę EasyJet'em jednak ze względu na 'bad weather' lot był odwołany (lot warty ~ 13 euro). Zaproponowali jej kolejny lot 18.01 (czw) z jedzeniem i noclegiem jednak ze względu na egzaminy musiała wracać w ten weekend.

Ostatecznie znalazła lot na ten sam dzień w Transavia za ~50 euro. Jako, że student motzno czy ma szanse jakieś grosze wyciągnąć od EasyJet'a?

1. Jak kupowała jedzenie na lotnisku brała rachunki
2. Nie kupowała ubezpieczenia w EasyJet
3. Lot był odwołany ze względu na czynniki pogodowe - czy wtedy jest szansa na odszkodowanie czy tylko zwrot kosztów biletu?

Ktoś może coś? Czytałem w internecie, że muszą Ci zaoferować noclegi / lot zastepczy / jedzenie / mozliwość telefonowania itp ale nie znalazłem sytuacji co jak Ci nie pasuje i szukasz lotu na własną rękę
  • 9
@Pojedynczy: w sumie to drugi samolot easyjeta z madery o 9.20 wystartował więc raczej nie było to spowodowane złą pogodą.

poza tym samolot którym miała lecieć rano wystartował z lizbony, ale zawrócił - może po drodze były jakieś problemy pogodowe, https://www.flightradar24.com/data/aircraft/g-ezin

ale też gdyby były problemy pogodowe, to inne samoloty z portugalii by nie doleciały na miejsce, a pół godziny po planowanym przylocie tego samoloty przyleciał inny z porto TO4650 -
@strikingsurface: ona miała lecieć tym z Funchal do Porto (ten który pokazany jest, że poleciał) ale jak wejdziesz w szczegóły to pokazuje ten konkretny lot - z soboty - jako 'Unknown')
Ale podobno to samo było z tym lotem - leciał z Porto ale dostał cynk, że złe warunki i nie usiadł