Dzień dobry mireczki. Zastanawiam się nad rowerem elektrycznym. Generalnie chcialbym dojeżdżać nim do pracy. 2x 20km . Teraz pytanie, czy opcja gdzie kupuje rower i zestaw elektryczny ma sens na taka trasę codzienne od poniedziałku do piątku? Czy będzie to. Dobry zamiennik dla autobusu? Jaki rower bylby dovrym wyborem jako baza pod taki system? Dodam ze forma słaba. #wykoptribanclub #rower #pytanie
@dudi_ podoba mi sie zamysl wspomagania. A przy mojej formie 20km do pracy trwaloby ponad godzinę i przyjezdzalbym spocony jak świnia. Myske że elektryk pomoze mi zbudować forme w mniej drastyczny sposb.
@krysc4d: to zwykly rower ale na poczatku stopniowe przyzwyczajenie. Pierwsze jazdy to bol tylka i nog. Po kilku pierwszych jazdach nastepne sa juz 'z gorki'. To nie jest duza odleglosc i w cale mocno cisnac nie musisz aby robic 20km w godzine
Bierz pod uwagę, że elektryk jest dość drogim rowerem i dość ciężkim (bo baterie, silnik), w cenie elektryka kupisz całkiem dobry i dużo lżejszy klasyczny rower i może wyjść na jedno. Jeszcze jeszcze pytanie brzmi, czy ma być jazda tylko wspomagana silnikiem i i tak trzeba kręcić, czy raczej chcesz czegoś, przy czym przez x kilometrów pedałować nie musisz.
@Rivgen myślę nad takim rozwiązaniem https://www.e-biker.pl wiec rower moge wybrać dowolny. @dudi_ raczej tylko wspomagana zeby sie wygodnie jechalo a jak sie przycisnie to zeby ponad 50km/h pojechac ( ͡º͜ʖ͡º)
@krysc4d ostatnio że względu na remont a wcześniej szpital to nie, natomiast do grudnia tak 80% jazd do pracy to rower (3-4 razy w tyg), latem nawet i codziennie
kwestia podejścia, ja rozbijam to tak że 35 tj 7x5, a 5 to c--j nie odległość XD
ale początki parę lat temu były trudne, tym bardziej że ważyłem 100+ kuźwa pamiętam, musiałem w połowie trasy coś o--------c bądź izotonik wypic bo myślałem
Panowie a jaki rower na taka trasę i tereny bardziej gorzyste (dobre drogi) polecacie?
@krysc4d: Każdy, który nie jest typowo miejski :) Podpowiedziałbym jakiegoś gravela, turystyka albo po prostu crossa. Zaletą rozwiązania, które chcesz zastosować jest to, że możesz mieć zwykłe koło na zmianę i szybko przerobić go na nie-elektryka.
@krysc4d: Mi 20km do pracy zajmuje około godziny niezależnie od formy i roweru. Tzn po kilku tysiącach kilometrów i przesiadce na lepszy rower udało mi się urwać z 10 minut ale to maks. Czas zabierają przede wszystkim światła, skrzyżowania i inni rowerzyści. W sezonie na drogach rowerowych robi się tłoczno a szarpiąc za dyszel można tylko narobić bigosu. Dla porównania 20km poza miastem zajmuje mi około 35 minut więc widać,
@krysc4d ja kupilem tego giant za 200 f w bardzo dobrym stanie. Dokupilem na E bay reszte I wyszlo cos takiego. Polecam :) jak masz jakoes pytania to pisz. Chetnie pomoge.
źródło: comment_G0WLl6KLnOu2cLUrBfjPcmL2FobTko7u.jpg
Pobierz@dudi_ raczej tylko wspomagana zeby sie wygodnie jechalo a jak sie przycisnie to zeby ponad 50km/h pojechac ( ͡º ͜ʖ͡º)
@krysc4d to kup skuter/motocykl
btw. ja mam do pracbazy 35km, to nie jest daleko, kwestia podejścia
Jezdzisz codziennie rowerem do pracy?
@Rivgen @dudi_ Panowie a jaki rower na taka trasę i tereny bardziej gorzyste (dobre drogi) polecacie?
kwestia podejścia, ja rozbijam to tak że 35 tj 7x5, a 5 to c--j nie odległość XD
ale początki parę lat temu były trudne, tym bardziej że ważyłem 100+ kuźwa pamiętam, musiałem w połowie trasy coś o--------c bądź izotonik wypic bo myślałem
@damian91 chciał też zestaw, ale został przy samym rowerze
@krysc4d: Każdy, który nie jest typowo miejski :) Podpowiedziałbym jakiegoś gravela, turystyka albo po prostu crossa. Zaletą rozwiązania, które chcesz zastosować jest to, że możesz mieć zwykłe koło na zmianę i szybko przerobić go na nie-elektryka.
@Rivgen dzięki zbadan temat
@dudi_ dokładnie wiec jezeli elektryk nie wypali nadal bede mial dobry rower
źródło: comment_a1KFe7dEtCVTQEZtfUiysggznmwl7acg.jpg
Pobierz