Wpis z mikrobloga

Jak to jest z działaniem galaretek, takich gotowych na stawy? chodzi mi o działanie na stawy, nei biorę pod uwagę, że ma kalorie i cukier (ogólnie rzadko jem słodkie, więc taka ilość cukru nie zaszkodzi), bo wyczytałem jakieś glupoty:

Wymagana ilość proliny, która wspomaga regenerację chrząstek, stawów, kości w stanach osłabienia lub choroby, to 4 g na dobę. Gotowa galaretka np. owocowa (ok. 200g) zawiera 2,5 g proliny. Jeśli dodatkowo w celu odbudowy chrząstki spożyjemy jeszcze 100 g nóżek wieprzowych, w sumie dostarczymy 4 g proliny. Niestety, tłuszcz wieprzowy pogarsza stan naczyń, niebezpiecznie podwyższa poziomu cholesterolu, a także wywołuje w organizmie stan zapalny. W przypadku>galaretek owocowych, stan zapalny jest potęgowany wysoką zawartością cukru prostego. Spowoduje to efekt odwrotny do zamierzonego – niszczenie stawu i chrząstki.


opis odnośnika

Czyli stan zapalny się pojawia ogólnie jak jemy cukier, czy tylko przy takiej galaretce? no przecież bezsensu, skoro ludzie i tak słodza herbatę itd. to wprowadzają ten powiedzmy stan zapalny, to skoro jedzą dodatkowo coś co ma tę prolinę, to jak to ma dawać skutek odwrotny od zamierzonego? w takiej porcji 200g galaretki jest około 10g cukru - to jest przecież tyle co dwie łyżeczki do herbaty, to niektórzy tyle herbatę słodzą.

#mikrokoksy #dieta
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Miedziany_Brodacz: kazde jedzenie powoduje wzrost cytokin stanu zapalnego, najzdrowiej bedzie pic tylko wode i zywic sie promieniami slonecznymi. Za takimi artami czesto stoja koncerny, ktore produkuja zelatyne w kapsulkach z przebitka x100 albo i wiecej.

Ten art to takie #!$%@? ze xD Galaretka owocowa z nozkami wieprzowymi xD
  • Odpowiedz
@Hank85: no tak właśnie chyba jest, bo jest pełno dietetycznych galaretek xD dlatego mi to nie pasowało, tak samo jak bezsensowny argument, że nóżki świńskie niby dobre na stawy, ale je obciążają, bo się po nich tyje a nadwaga obciąża stawy xD a wiadomo, że to by się wliczało te tluszcze do diety. A taka sama żelatyna jest zjadliwa i dobra?
  • Odpowiedz
@Hank85: @Kasahara: warto dodać, ze parówki też są spoko lub mięsko jakieś fajniejsze ze skórą lub jakieś nózki. Ludzie żrą same suche cyce z kurczaka a później się dziwią, że maź w stawach nie jest w najlepszej kondycji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@emenems: Przed treningiem, stawy ulegają smarowaniem podczas ruchu, jednak nie ma co przesadzać z Wit C - 250 mg w zupełności wystarczy bo są mieszane doniesienia o stosowanie jej okołotreningowo w większych dawkach. Przed każdym treningiem - kilka/naście tygodni, nie działa to tak doraźnie i zajmie czasu, nawet mówi się, że do pół roku
  • Odpowiedz
@Miedziany_Brodacz: podobno jest nie dobre, nawet takie koncernowe farmaceutyczne rozpuszczalne zelatyny. Mozesz dowalic do takiej zwyklej galaretki dodatkowo zelatyne spozywcza, bedzie bardziej scieta, ale bedzie miala wiecej zelatyny. A jak chcesz galaretke bez cukru to sa z kfd i sfd.
  • Odpowiedz
@szalony_kefir: Rosół, który jest przygotowany na kościach ze szpikiem (np z miednicy czy kości udowej wołowej). Dużo proliny, kolagenu, elastyny. Powinno się ją gotować 24-48 h. Dlatego najlepiej zrobić sobie gar 5-10 litrów, jeb do lodówki i z 500 ml/dzień sobie to pić. Warto do gotowania dodać trochę octu czy to winnego czy jabłkowego, oprócz tego warzywka. Można wrzucić też podroby.
  • Odpowiedz